Biznis vesti

Posle najvećeg dvomesečnog skoka, dolar prekinuo seriju rasta

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

12:41

Posle najvećeg dvomesečnog skoka, dolar prekinuo seriju rasta
Posle najvećeg dvomesečnog skoka, dolar prekinuo seriju rasta - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Dolar je prekinuo danas seriju rasta prema korpi rivala, jer su investitori, podstaknuti zabrinutošću u vezi sa izgledima globalnog rasta, masovno počeli da unovčavaju profite od ulaganja u američku valutu nakon njenog prošlonedeljnog najvećeg skoka u više od dva meseca.


Primarni izvor zabrinutosti investora za rast svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) predstavlja širenje delta soja korona virusa, koje će se, prema očekivanjima, odraziri na rezultate evropskih izveštaja o proizvodnoj aktivnosti koji treba da budu uskoro objavljeni, prenosi Rojters.

Dolarski indeks, koji meri kretanje američke valute u odnosu na glavne rivale, oslabio je za 0,1 posto na 93,638 poena, ali je i dalje nedaleko od novembarskog rekorda od 93,734 boda koji je ponovo zabeležen prošlog petka.

Indeks dolara je prošle sedmice ojačao za gotovo 1,0 procenat, uprkos izjavi Roberta Kaplana, predsednika Federalnih rezervi Dalasa, koji je u petak rekao da bi mogao da preispita svoj stav o potrebi za ranijim početkom smanjenja programa podsticaja ako virus nanese štetu ekonomiji.

Evro je ojačao za 0,1 odsto na 1,1711 dolara, sa najnižeg devetoipomesečnog nivoia od 1,1664 dolara, na kojem je zaključen u petak.

Procenjuje se da će, u skladu sa trendom ublažavanja kineskog i američkog indeksa proizvodne aktivnosti, evropski indeks menadžera nabavki (PMI) takođe pokazati da snažan oporavak ostvaren u drugom kvartalu posustaje usled kombinovanog uticaja rasta cena, stalnih problema u lancu snabdevanja i nedostatka radne snage.

Mada će rast slučajeva zaraženih delta sojem verovatno povećati privlačnost dolara kao sigurne luke za ulaganja, to bi istovremeno moglo da poremeti planove FED-a da do kraja godine krene sa smanjenjem progarma podsticaja iz perioda pandemije, smatraju pojedini analitižari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis