Novac

Vrednost dolara najniža u poslednjih mesec dana

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

29/07/2021

-

12:46

Vrednost dolara najniža u poslednjih mesec dana
Vrednost dolara najniža u poslednjih mesec dana - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Dolar je pao danas na jednomesečni minimum prema korpi valuta nakon što su američke Federalne rezerve (FED) ponovo potvrdile da su daleko od povećanja kamatnih stopa. Pad dolara je pogurao naviše većinu drugih valuta, od evra do kineskog juana.

Zbog angažovanja kineskih vlasti na ublažavanju nervoze na berzi koju su izazvale njihove regulatorne mere u nekim sektorima, kineska valuta je porasla drugi dan zaredom dostižući jednonedeljni maksimum prema dolaru, izveštava Rojters.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, oslabio je na azijskom trgovanju, do 8:00 časova po srednjoevropskom vremenu, za 0,3 posto na 91,98 poena, četvrti dan zaredom. Ovakvo kretanje dolara omogućilo je evru da se popne na dvonedeljni maksimum od 1,188 dolara za evro.

Funta, koja beleži uspon nošena optimizmom zbog potpunog otvaranja britanske ekonomije, dostigla je najviši nivo prema dolaru u poslednjih mesec dana od 1,3940 dolara.

Istovremeno, sleže se prašina koja se podigla nakon odluke Pekinga o zauzdavanju profita kompanija u obrazovnom sektoru, koja je usledila neposredno nakon mera protiv tamošnjih tehnoloških giganta i novih propisa za domaće kompanije koje žele da se listiraju na berzama u inostranstvu.

Kineska Komisija za hartije od vrednosti i regulativu (CSRC) održala je noćas sastanak sa rukovodiocima vodećih svetskih investicionih banaka kako bi smirila nervozu na finansijskim tržištima, rekli su Rojtersu izvori upoznati s dešavanjem.

Uprkos generalno boljem raspoloženju na svetskim tržištima valuta, investitori će verovatno ostati fokusirani na situaciju vezanu za rast globalnih slučajeva korona virusa i moguće ponovno uvođenje mera ograničenja koje pogađaju i potrošače i preduzeća.

Prinosi na američke i nemačke obveznice su blago opali, dok su japanski jen i švajcarski franak ostali čvrsti.

Jenom se trgovalo na nivou od oko 109,75 jena za dolar, šo je blizu šestonedeljnog maksimuma od 109,08 zabeleženog 19. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis