Biznis vesti

Evropske berze se oporavljaju, azijske nastavile pad

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

12:35

Evropske berze se oporavljaju, azijske nastavile pad
Evropske berze se oporavljaju, azijske nastavile pad - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Akcije na evropskim berzama su se oporavile od jučerašnjeg najgoreg trgovačkog dana u godini, dok su azijska tržišta kapitala nastavila pad zbog strahovanja investitora da bi širenje delta soja koronavirusa moglo da izbaci globalni ekonomski oporavak iz koloseka.

Evropski indeks STOKS 600 porastao je za 1,0 procenat, podstaknut brojnim pozitivnim izveštajima o korporativnim zaradama i ažuriranim podacima o proizvodnji rudarskih kompanija, a ojačao je i indeks e-mini fjučersa S&P 500 u Sjedinjenim Državama za 0,6 odsto, izveštava Rojters.

Nasuprot tome, u Aziji se nastavila rasprodaja, pri čemu je najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao za 0,7 posto, a japanski Nikei 225 potonuo za skoro 1,0 odsto na najniži nivo u poslednjih šest meseci.

Rizici oslobađanja od rizične aktive u Kini odrazili su se na slabljenje cena deonica drugi dan zaredom, uzrokujući pad akcija teško zaduženog programera Čajna Evergrand grupe.

Indeks Hongkoške berze Hang Seng je pao za 0,8 procenata, dok je kineski indeks prajm listing akcija CSI300 skliznuo za 0,1 posto.

Najširi globalni indeks akcija MSCI spustio se za 0,5 odsto, nastavljajući najdužu seriju pada u poslednjih skoro 18 meseci.

Rizičnija imovina je na globalnom nivou od nedavno pod sve jačim pritiskom jer se mnoge zemlje muče sa zaustavljanjem delta varijante virusa kovid-19 koji se ubrzano širi, što izaziva strah od potencijalnih daljih zaključavanja i drugih ograničenja koja bi mogla da ugroze svetski ekonomski oporavak.

Akcije na Vol Stritu su pale u ponedeljak za čak 2,0 procenta, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons zabeležio najgori dan u devet meseci jer se smrtnost od kovida u SAD-u povećala.

Na valutnim berzama je dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, snažno ojačao danas i kreće se blizu aprilskog maksimuma od 93,041 poena, koji je dostigao na jučerašnjoj trgovinskoj sesiji.

Na robnom tržištu su se cene nafte stabilizovale nakon jučerašnjeg pada od oko 7,0 posto, izazvanog zabrinutošću za rast buduće potražnje i sporazumom grupe OPEK+ o povećanju isporuka.

Cena severnomorske nafte Brent je porasla za 0,7 posto na 69,11 dolara za barel. Američka WTI nafta za isporuku u avgustu, čije ugovaranje ističe kasnije danas, poskupela je za 0,9 procenata na 66,64 dolara za barel.

Spot cena zlata se popela na 1.812,16 dolara za uncu, nakon što je u ponedeljak pala na jednonedeljni minimum od 1.794,06 dolara za uncu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis