Biznis vesti

Popović o stupanju na snagu Sporazuma sa EAEU: Istorijski trenutak za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

22:34

Popović o stupanju na snagu Sporazuma sa EAEU: Istorijski trenutak za Srbiju
Popović o stupanju na snagu Sporazuma sa EAEU: Istorijski trenutak za Srbiju - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) predstavlja istorijski trenutak za Beograd.


"Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Kao rezultat naših odličnih političkih odnosa, otvorile su se nove perspektive za razvoj naših ekonomskih veza koje su od ključnog značaja za našu državu, ekonomiju i građane", rekao je Popović za rusku agenciju TAS S.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU stupio je danas na snagu i time je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom.

On je dodao da sporazum predstavlja izuzetnu prednost u poređenju sa drugim zemljama u Evropi i svetu.

"Kao ministar u srpskoj vladi daću sve od sebe da iskoristimo ovu prednost u potpunosti kako bi sa sistematskom strateškom podrškom države, srpska ekonomija mogla da zauzme najbolju poziciju na ovom tržištu i da mogla da izvozi što je moguće više u budućnosti", rekao je Popović.

On je istovremeno pozvao investitore iz Rusije i EAEU da ulažu u Srbiju.

"Srpska Vlada daje velike subvencije za nova radna mesta. Razvijamo izuzetnu saobraćajnu infrastrukturu i imamo odlično obrazovane inženjerske kadrove. Zahvaljujući tome Srbija je postala globalni lider u privlačenju direktnih stranih investicija u proteklih nekoliko godina", rekao je ministar.

Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. godine, sa članicama EAEU - Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgizijom.

Komentari (0)

Biznis