Biznis vesti

Tonu akcije kineskih tehnološki divova - najniže cene u poslednjih sedam meseci

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

27/07/2021

-

11:02

Tonu akcije kineskih tehnološki divova - najniže cene u poslednjih sedam meseci
Tonu akcije kineskih tehnološki divova - najniže cene u poslednjih sedam meseci - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Akcije na azijskim berzama su pale danas na nov sedmomesečni minimum, usled treće uzastopne sesije velike rasprodaje deonica kineskih internet divova, dok se na tržištima novca beleži ograničeno kretanja valuta uoči početka monetarne sednice američkih Federalnih rezervi (FED). Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, potonuo je za 0,97 posto na najniži nivo od decembra, nakon što je prethodnog dana skliznuo za 2,45 procenata, prenosi Rojters.

Refernetni indeks berze u Hong Kongu je nastavio pad treći uzastopni dan, i to za 2,84 procenta, pri čemu su se akcije tehnoloških kompanija u indeksnoj korpi Hang Seng Teh stmoglavile za 6,46 odsto na najniži nivo od jula 2020. Za tri dana, ovaj indeks je izgubio oko 14 posto vrednosti, a u odnosu na februarski najviši nivo je u minusu za 41 procenat.

Među velikim gubitnicima su Meituan i Alibaba, čije su akcije pale za 12,7, odnosno 5,5 posto, respektivno. Obe kompanije tonu na berzi treći dan zaredom, a investitori predviđaju da će na sektor za dostavu hrane kompanije Meituan negativno uticati novi kineski propisi o garantovanoj zaradi radnika iznad minimalne plate.

Na tržištima kapitala u kontinentalnoj Kini, indeks najlikvidnijih akcija se oštro spustio na popodnevnom trgovanju za čak 2,93 procenta, nakon što je u ponedeljak zaključen na najnižem nivo od decembra zbog pooštravanja regulative u kineskom sektoru obrazovanja i nekretnina.

Na drugim berzama u Aziji, investitori su bili malo optimističniji. Japanski indeks Nikei je ojačao za 0,49 odsto, dok su australijske akcije na zatvaranju trgovanja bile u plusu za 0,46 procenata.

U ostalim delovima sveta, tržišta akcija su jutros u blagom padu, pri čemu je indeks fjučersa na Vol Stritu S&P 500 skliznuo za 0,21 posto, evropski fjučersi EuroStoks 50 su u zanemaljivom minusu od 0,09 odsto, a londonski FTSE fjučersi za 0,19 procenata.

Investitori čekaju kvartalne izveštaje

Investitori iščekuju kasnije danas objavu kvartalnih izveštaja o poslovanju američkih korporacija, među kojima i rezultate Alfabeta, Epla i Majkrosofta, kao i dvodnevni sastanak FED-a i obraćanje predsednika centralne banke SAD Džeroma Pauela javnosti u sredu uveče po evropskom vremenu.

Sva tri glavna indeksa NJujorške berze zakjučena su sinoć na novim rekordno visokim nivoima drugu sesiju uzastopno. Neka veća ulaganja u druge klase imovine su, međutim, potisnuta u drugi plan zbog predstojeće sednice FED-a, a investitori se nadaju da će čuti šta će centralna banka preduzeti povodom brzorastuće inflacije i to u situaciji koju komplikuje ponovni uspon broja zaraženih korona virusom.

Na valutnim tržištima, američki dolar se na azijskom trgovanju kretao oko svog nedavnog maksimuma, australijski dolar je oslabio zbog pogoršanja situacije s kovidom u Sidneju, a funta je ojačala usled pada novih dnevnih korona slučajeva u Britaniji.

Vrednost bitkoina je na kripto platformama pala na oko 37.000 američkih dolara sa nivoa od 40.581 dolara dostignutog u ponedeljak, nakon što je kompanija Amazon dematovala vesti plasirane tokom vikenda da se priprema da prihvati plaćanje kriptovalutama.

Što se tiče robnih berzi, spot cena zlata je popustila na 1.794,5 dolara za uncu. Američka WTI nafta je porasla za 0,31 procenat na 72,13 dolara za barel, a Brent je u porastu za 0,1 posto na 74,57 dolara po barelu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis