Biznis vesti

Zapisnik FED-a vinuo dolar na devetomesečni maksimum

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2021

-

08:16

Zapisnik FED-a vinuo dolar na devetomesečni maksimum
Dolari - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dolar je skočio danas na devetomesečni maksimum prema korpi glavnih globalnih valuta, podstaknut očekivanjima trgovaca da će Federalne rezerve (FED) početi da smanjuju program podsticaja već ove godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivala, popeo se prvo na 93,502 poena, na najviši nivo od 5. novembra, nakon čega je ojačao za još 0,26 posto na 93,464 boda, izveštava Rojters.

Evro je prvi put od 4. novembra pao na 1,16655 dolara, dok je australijski dolar potonuo na 0,7198 američkih dolara, na nivo koji nije viđen od 5. novembra.

Novozelandski dolar je takođe oslabio prema američkoj valuti na 0,68465 USD, što je njegov najslabiji kurs od 13. novembra.

U odnosu na japanski jen, dolar je ojačao na 110,225 jena.

Zapisnik sa julskog sastanka Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji je objavljen sinoć, otkriva da su zvaničnici FED-a uvideli potencijal za ublažavanje programa kupovine obveznica ove godine ako privreda nastavi rast u skladu sa očekivanjima, iako uslov o "znatnom daljem napredovanju" ka maksimumalnoj zaposlenosti još nije ispunjen.

Smanjenje kupovine dužničkih hartija obično ima pozitivan uticaj na dolar, jer to znači da u finansijskom sistemu neće više biiti tolike "poplave" FED-ovog jeftinog novca.

U centru pažnje posmatrača FED-ove politike sada je godišnji bankarski simpozijum u DŽekson Holu, u Vajomingu, koji se održava od 26. do 28. avgusta.

Britanska funta se spustila prema dolaru na četvoronedeljni minimum od 1,3712 dolara, a i kanadska valuta je pala na četvoronedeljni minimum od 1,2699 kanadskih dolara za jedan američki dolar.

Kineski juan se trgovao prema dolaru u kontinentalnoj Kini po najnižem kursu u tri nedelje od 6,4996 juana za dolar.

Komentari (0)

Biznis