Biznis vesti

Predsednik FED: Podizanje kamata neminovno zbog inflacije

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

10:34

Predsednik FED: Podizanje kamata neminovno zbog inflacije
Predsednik FED: Podizanje kamata neminovno zbog inflacije - Copyright Tanjug/ Brendan Smialowski/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel izjavio je sinoć da je američka ekonomija dovoljno zdrava i da joj je potrebna stroža monetarna politika. U obraćanju pred Komitetom američkog Senata za bankarstvo, stambena i urbana pitanja, Pauel je rekao da očekuje niz povećanja kamatnih stopa ove godine, uporedo sa smanjenjem programa vanredne pomoći koju je FED pružao privredi tokom ere pandemije, prenosi CNBC.

"Tokom ove godine, ako se stvari budu odvijale u skladu sa očekivanjima, mi ćemo normalizovati monetarnu politiku, što znači da ćemo okončati vanredni program kupovine obveznica u martu, i da ćemo podizati kamatne stope tokom godine", rekao je.

Pitanja članova senatskog odbora iz obe stranke, tokom dvoipočasovnog Pauelovog saslušanja, bila su usredsređena na inflaciju, koja je u SAD dostigla gotovo 40-godišnji maksimum. FED, koji je tokom većeg dela 2021. godine tvrdio da je rast inflacije "prolaznog karaktera", promenio je mišljenje pa se sada očekuje da će ove godine povećati referentnu kamatu tri ili četiri puta, za po četvrtinu procentnog poena svaki put, navodi CNBC.

Podizanjem kamatne stope kontroliše se inflacija tako što se usporava protok novca, odnosno njegovo ubrzano cirkulisanje kroz ekonomiju u vreme pandemije kada su FED i Kongres zajedno ulili u sistem podsticaje vredne više od 10 biliona dolara.

"Ako uočimo da se inflacija drži na visokim nivoima duže nego što je očekivano, onda ćemo, ako budemo morali, u predstojećem periodu podizati kamatu, to ćemo raditi. Iskoristićemo alate koji su nam na raspolaganju da spustimo inflaciju", rekao je Pauel.

Pored povećanja kamatnih stopa, FED će takođe smanjiti mesečne kupovine obveznica, koje su bilans stanja američke centralne banke povećale za više od 4,5 biliona dolara od prvih dana pandemije.

Šef FED-a je nagovestio da će se krenuti sa smanjenjem bilansa stanja kasnije ove godine, uglavnom tako što će se dozvoliti izvesno smanjenje nivoa prihoda svakog meseca.

Pauel je rekao da su ovi potezi odgovor na ekonomsku situaciju, pri čemu je slika zapošljavanja snažna sa stopom nezaposlenosti od 3,9 odsto u decembru, ali i sa očekivanom inflacijom do 7,0 odsto na godišnjem nivou.

"Ono što nam ta slika zapravo govori je da ekonomiji više nisu potrebne ili da su nepoželjne mere veoma prilagodljive monetarne politike koje smo imali da bismo se izborili sa pandemijom i njenim posledicama. Ove godine ćemo samo krenuti s politikom koja se bliži normalnoj. Ali dug je put do normale sa mesta gde se sada nalazimo", rekao je Pauel.

Komentari (0)

Biznis