Biznis vesti

Otpušteni radnici Tvitera spremaju grupnu tužbu protiv Maska, milijarder kaže da "nema drugog izbora"

Komentari

Autor: Euronews/Sarah Palmer/Reuters

07/11/2022

-

13:00

Otpušteni radnici Tvitera spremaju grupnu tužbu protiv Maska, milijarder kaže da "nema drugog izbora"
Otpušteni radnici Tvitera spremaju grupnu tužbu protiv Maska, milijarder kaže da "nema drugog izbora" - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask, novi vlasnik Tvitera, objasnio je otpuštanje oko polovine radne snage time što je rekao da "nema drugog izbora". Gotovo polovina zaposlenih u Tviteru u petak je dobilo svoja rešenja o otkazu, rekao je Joel Rot, šef odeljenja za bezbednost i integritet ovog giganta društvenih medija.

U tvitu, Mask je rekao da "što se tiče smanjenja radne snage Tvitera, nažalost, nema izbora kada kompanija gubi više od četiri miliona dolara dnevno". Takođe, on je tvrdio da "Tviterova snažna posvećenost moderiranju sadržaja ostaje apsolutno nepromenjena".

U petak je Tviter privremeno zatvorio svoje kancelarije nakon što je rekao zaposlenima da će kasnije u toku dana biti obavešteni putem mejlova o tome da li su otpušteni. Pre Maskovog preuzimanja, ova kompanija je imala oko 7.500 zaposlenih, a sada ih je oko 3.700 manje. 

Milijarder, osnivač kompanija "Spejs Iks", "Tesla" i "Pejpal", nastoji da smanji troškove društvene platforme koju je kupio pre samo nedelju dana za 44 milijarde dolara. U tvitu je rekao da su "svim zaposlenima koji odlaze ponuđena tri meseca otpremnine, što je 50 odsto više od zakonski propisanog", prenosi Euronews Next.

Izveštaji o masovnim otpuštanjima u petak izazvali su zabrinutost zbog moderiranja sadržaja, a nevladine organizacije i aktivisti tvrde da bi promene mogle značiti više štetnog materijala ili dezinformacija na sajtu. U tvitovima osoblja kompanije, navodi se da su timovi odgovorni za komunikaciju, nadgledanje sadržaja, ljudska prava i etiku mašinskog učenja među onima koji su otpušteni, kao i neki timovi za proizvode i inženjering.

Jedan deo oglašivača odlučio je da se povuče iz saradnje sa Tviterom, upravo zbog zabrinutosti u vezi sa moderiranjem sadržaja. Međutim, u tvitu je Rot objasnio i da većina od 2.000 zaposlenih koji rade upravo u tom sektoru u okviru kompanije, nisu otpušteni.  Rot je dodao da je borba protiv dezinformacija ostala "glavni prioritet" tokom novembarskih američkih izbora, koji bi trebalo da se održe u utorak, 8. novembra.

Kako zaposleni na Tviteru prihvataju vesti

Kancelarije Tvitera u petak su privremeno zatvorene i zabranjen im je pristup kako bi se "sačuvala bezbednost svakog zaposlenog, kao i Tviter sistema i podataka o korisnicima", saopštila je kompanija.

Neki zaposleni su na Tviteru objavili da im je pristup IT sistemu kompanije blokiran i strahuju da to ukazuje na činjenicu da će biti otpušteni.

"Izgleda da sam nezaposlen. Upravo sam se daljinski odjavio sa svog radnog laptopa i uklonjen sam sa 'Sleka'", tvitovao je jedan korisnik kome u opisu naloga piše da je bivši viši menadžer zajednica na Tviteru.

Korisnica Rejčel Bon je napisala: "Prošlog četvrtka u kancelariji SF (San Francisko), bio je moj poslednji dan u Tviteru. U osmom sam mesecu trudnoće i imam bebu staru devet meseci. Upravo mi je isključen pristup laptopu".

Zaposleni na Tviteru su svoje frustracije zbog otpuštanja izražavali na društvenoj mreži uz oznaku "OneTeam" ("Jedan tim"). Oni su protiv Tvitera podneli grupnu tužbu, u kojoj navode da kompanija sprovodi masovna otpuštanja bez prethodnog obaveštenja od 60 dana, što predstavlja kršenje saveznog i kalifornijskog zakona.

Mask je izdao nalog zaposlenima u Tviteru da naprave plan za milijardu dolara godišnje uštede u troškovima, prema dva izvora upoznata sa ovim pitanjem i internoj Slek poruci u koju je Rojters imao uvid, kako je izvestila ta agencija. 

'Haos i neizvesnost'

Prva nedelja Maska kao novog vlasnika Tvitera bila je ispunjena kontroverzama.

Zakazana su dva sastanka koja obuhvataju celu kompaniju, ali su otkazani nekoliko sati kasnije. Zaposleni su rekli Rojtersu da im je preostalo samo da skupljaju informacije putem medijskih izveštaja, privatnih grupa za razmenu poruka i foruma Anonimusa.

Otpuštanja, koja su se dugo očekivala, u suprotnosti su sa Tviterovom čuvenom "otvorenom korporativnom kulturom", koju su ranije hvalili mnogi njegovi zaposleni.

"Ako ste u kancelariji ili na putu do kancelarije, vratite se kući", navedeno je u mejlu koji je kompanija poslala zaposlenima u četvrtak. Ubrzo nakon što je ovaj mejl stigao, stotine ljudi preplavilo je Slack kanale da bi se oprostili, rekla su dva zaposlena Rojtersu, a navodi se i da je neko pozvao Maska da se pridruži kanalima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis