Fokus

Posle masovnih otkaza na Tviteru javio se osnivač Džek Dorsi: "Ja sam kriv, izvinjavam se"

Komentari

Autor: Gardijan, Jutarnji list

05/11/2022

-

20:56

Posle masovnih otkaza na Tviteru javio se osnivač Džek Dorsi: "Ja sam kriv, izvinjavam se"
Posle masovnih otkaza na Tviteru javio se osnivač Džek Dorsi: "Ja sam kriv, izvinjavam se" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedelju dana pošto je kupio Tviter, Ilon Musk, je počeo da otpušta polovinu svojih zaposlenih, a korisnici, oglašivači i udruženja sve su zabrinutiji zbog prestrojavanja popularne društvene mreže.

Iako je dosad o svemu ćutao, konačno se oglasio osnivač te društvene mreže Džek Dorsi koji deluje pomalo zabrinuto zbog svega što Mask čini, navodi Gardijan.

profimedia

 

 

"Ljudi u Tviteru, oni iz prošlosti i ovi u sadašnjosti, jaki su i otporni. Uvek će pronaći način, koliko god težak bio trenutak. Shvatam da su mnogi ljuti na mene. Ja sam odgovoran za to što svi nalaze u ovoj situaciji. Kompanija je prebrzo narasla. Izvinjavam se zbog toga", napisao je Dorsi u prvom tvitu.

"Zahvalan sam i volim sve koji su ikada radili na Twitteru. Ne očekujem da će to u ovom trenutku biti obostrano...ili ikada...i razumem", dodao je i na kraju svoje objave i stavio plavo srce.

Tviter je u četvrtak uveče poslao poruku svim zaposlenima kako bi ih upozorio na buduća otpuštanja, navodeći da će kancelarije biti "privremeno zatvorene".

Čim je u četvrtak prošle nedelje preuzeo kompaniju, Ilon Mask je raspustio upravni odbor i otpustio direktore, imenovao sebe za glavnog direktora i povukao kompaniju sa berze.

U noći na petak petoro tek otpuštenih Tviterovih zaposlenih podiglo je zajedničku tužbu protiv firme uz obrazloženje da im nije odobren 60-dnevni otkazni rok koji je predviđen američkim zakonom u slučaju masovnog otpuštanja (Warn Act), navodi se u tužbi koju je AFP dobio na uvid.

Ipak, u međuvremenu je najavljeno da će otpušteni primati platu iako neće morati da dođu na posao dok im teče zakonski otkazni rok.

Najveći  broj otpuštenih je među menadžerima, u odeljenju marketinga i dizajna, rekao je zaposleni koji je hteo da ostane anoniman.

Mask je već u petak pozvao stručnjake Tesle koji će temeljito analizirati rad Tviterovih radnika 

Neke kompanije su već odlučile da se više neće oglašavati na Tviteru, među njima velika američka prehrambena kompanija General Mills, američki proizvođač automobila General Motors i njegov nemački konkurent Volkswagen.

Mask je u petak za pad prihoda Tvitera optužio "grupu aktivista koji su pritiskali oglašivače, mada se ništa nije promenilo u moderiranju sadržaja i premda smo sve učinili kako bismo umirili aktiviste".

"To je zaista glupost! Žele uništiti slobodu govora u Americi", poručio je preduzetnik.

Komentari (0)

Svet