Fokus

Mask otpustio pola Tvitera, zaposleni veruju da će "stvari početi da se kvare"

Komentari

Autor: Fonet/Guardian

04/11/2022

-

23:37

Mask otpustio pola Tvitera, zaposleni veruju da će "stvari početi da se kvare"
Ilon Mask - Copyright Tanjug AP/Twitter page of Elon Musk via AP

veličina teksta

Aa Aa

Samo sedam dana otkad je multimilijarder Ilon Mask preuzeo Tviter, unutar te kompanije u toku je otpuštanje zaposlenih i već ih je polovina ostala bez posla, dok se korisnici i oglašivači brinu zbog proena i reorganizacije te uticajne društvene mreže, javljaju agencije.

"Oko 50 posto zaposlenih bile obuhvaćeno otkazima u Tviteru”, navodi se u dokumentu upućenom osoblju te društvene mreže koji su danas otpušteni, javlja AFP pozivajući se na to obaveštenje.

Kalifornijska kompanija je krajem oktobra imala oko 7.500 zaposlenih, a u petak je elektronska potsa stigla na oko hiljadu adresa uz obaveštenje o privremenom zatvaranju pojedinih kancelarija.

"Tviter smanjuje broj radnika da bi pomogao ozdravljenju kompanije. Ovakve odluke nikad nisu jednostavne i sa žaljenjem vas obaveštavamo da se vaše radno mesto ukida. Danas je vaš posljednji radni dan (...)", citira AFP poruku iz jednog od mejlova.

Oblasti Tvitera na koje su Maskovi rezovi najviše uticali uključuju timove za poverenje u proizvode i bezbednost, politiku, komunikaciju, tvitovanje, etičku veštačku inteligenciju, nauku o podacima, istraživanje, mašinsko učenje, društvenu dobrobit, pristupačnost, pa čak i određene ključne inženjerske timove, navodi se u tvitovima otpuštenih i ljudi upoznatih sa materijom, prenosi Verdž.

Zaposleni koji ostaju u kompaniji očekuju da će Tviter imati poteškoća u održavanju kritične infrastrukture u kratkom roku.

Jedan od zaposlenih je rekao da će stvari početi da se kvare.

Tek što je u četvrtak prošle sedmice preuzeo kompaniju, Ilon Mask je raspustio upravni odbor i otpustio direktore, a sebe imenovao za glanog direktora i povukao akcije Tvitera sa berze.

U međuvremenu je nekoliko otpuštenih podnelo zajedničku tužbu protiv Tvitera uz obrazloženje da im je uskraćen dvomesečni otkazni rok predviđen američkim zakonom u slučaju masovnog otpuštanja, javlja AFP.

Ipak, prema elektronskim porukama koje su poslate otpuštenima, oni će i dalje biti plaćeni i primati beneficije do datuma koji se čini da odgovara dužini obaveštenja o masovnom otpuštanju koju zahtevaju federalni i državni zakon SAD.

Oni koji su odabrani da ostanu obavešteni su da će kancelarija ostati zatvoren do 7. novembra i pozvani su da se "suzdrže od razgovora o povjerljivim informacijama kompanije".

 

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet