Tehnologija

Mask najavljuje velike promene na Tviteru: Osam dolara za "plavu kvačicu" i mogući povratak Vajna

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Verge

02/11/2022

-

12:39

Mask najavljuje velike promene na Tviteru: Osam dolara za "plavu kvačicu" i mogući povratak Vajna
Mask najavljuje velike promene na Tviteru: Osam dolara za "plavu kvačicu" i mogući povratak Vajna - Copyright AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask nije šef Tvitera ni celih nedelju dana, a već je najavio nekoliko krupnih promena na ovoj platformi, pored toga što je odmah otpustio osobe na najvišim pozicijama. U najnovijem slučaju, naveo je da će ta kompanija pokrenuti mesečnu pretplatu od 8 dolara za kupovinu plave kvačice pored imena naloga, a oni koji to učine imaće i manje oglasa na platformi.

Ova društvena mreža već nudi pretplatu na određene funkcije, ali novi vlasnik želi da pokrene skuplju i šire prihvaćenu uslugu kako bi povećao prihode.

"Trenutni sistem lordova i seljaka, sa onima koji imaju plavu kvačicu i onima koji nemaju, je bezveze. Moć ljudima! Možete da kupite 'plavo' za osam dolara mesečno", naveo je u tvitu Mask. 

Noćas je ponovo tvitovao o istoj stvari, napisavši "ko se žali, može da nastavi, ali će koštati osam dolara".

Ova njegova ponuda zapravo objedinjuje "Tviter Blu", već uspostavljenu pretplatu od 5 dolara mesečno za bolji režim čitanja tvitova i alatima za editovanje, sa mogućnošću da nalozi koji ispunjavaju uslove verifikuju svoj identitet plavom kvačicom.

Trenutno, samo određeni nalozi mogu zahtevati verifikaciju, kao što su vlade, kompanije, i medijske, političke, kulturne ili sportske ličnosti. Takođe, plave kvačice mogu biti uklonjene ako se proceni da nalozi ne poštuju pravila platforme.

Reakcije korisnika Tvitera bile su različite. Neki su pohvalili ovaj potez rekavši da je trenutni sistem "nepravedan" i da ga treba promeniti, dok su drugi postavili pitanje da li bi verifikacija mogla uopšte da bude uspešna.

Među najvećim kritičarima Maskove objave bio je jedan od najuspešnijih američkih pisaca današnjice, Stiven King. Trebalo bi, zapravo, prvo napomenuti da je milijarder predložio da se verifikacija plaća 20 dolara, pa otud i Kingova reakcija.

"Dvadeset dolara mesečno da zadržim svoju plavu kvačicu? Zaj**i to, trebalo bi oni meni da plate. Ako se to zaista uspostavi, nestajem kao Enron", napisao je King. Jedan korisnik mu je skrenuo pažnju na to da je milijarder i da bi mogao bez problema da plati naknadu, ali je pisac odgovorio da je "u pitanju princip, a ne novac".

Mask je odgovorio direktno na ovaj Kingov tvit, pa je tada i spustio cenu za više od polovine.

"Moramo nekako da platimo račune! Tviter se ne može u potpunosti osloniti na oglašivače. Šta kažete na 8 dolara", upitao je Mask, ali ga je King ostavio bez ikakvog odgovora. Ipak, Mask se kasnije sam nadovezao na sopstveni tvit, rekavši da će "racionalno u dužem obliku objasniti zašto je ovo važno, da bi se pobedili botovi i trolovi".

Novi šef Tvitera je rekao da će pretplatnici na "plavu kvačicu" imati i druge pogodnosti: njihovi tvitovi će se pojavljivati kao "prioritetni", moći će da postavljaju duže video-snimke i audio poruke, i biće im prikazano "upola manje oglasa", prenosi Euronews.

"To će takođe doneti i prihod Tviteru, kako bi nagradio kreatore sadržaja", dodao je milijarder. 

Povratak Vajna?

Pretplata za plavu kvačicu pored imena korisnika nije jedina novost koju bi Mask mogao da donese u prvim danima svog "vladanja" platformom. Kako prenosi portal "The Verge", milijarder je svojim programerima rekao da pogledaju kod nekada veoma popularne platforme Vajn, kako bi videli da li se ona može "vratiti u život".

Vajn je, u suštini, bio veoma sličan onome što je danas TikTok - u pitanju je bila platforma za objavljivanje kratkih video-snimaka, najčešće uz korišćenje namontiranog zvuka (pesme, isečka iz filma itd). Ova platforma je takođe bila u vlasništvu Tvitera, ali je 2016. prestala sa radom, a kao razlog se najčešće navodi nemogućnost takmičenja sa konkurencijom koja je tada dobijala zamah, poput Instagrama.

Vesti o potencijalnom ponovnom pokretanju Vajna je preneo prvo portal "Aksios", napisavši da bi sve moglo da bude spremno čak i do kraja ove godine. To je, međutim, dosta ambiciozno, naročito ako se ima u vidu tvit bivše direktorke proizvoda Tvitter Sare Bejkpur da su neki delovi Vajnovog koda stariji od deset godina. 

Nade u povratak je dodatno podgrejao novi vlasnik Tvitera, jer je objavio anketu u kojoj je svoje pratioce upitao da li bi trebalo ponovo pokrenuti Vajn.U anketi je učestvovalo 4,9 miliona ljudi, a sa "da" je odgovorilo skoro 70 odsto.

Ako se Vajn i vrati, sasvim sigurno, biće to u sasvim drugačijem svetu nego što je to bilo početkom i sredinom 2010-ih. Kao prvo, TikTok je tu, i čini se da svaka druga drutšvena mreža ima sopstvenu verziju kratkih video-zapisa.  Ipak, Mask je već počeo da prikuplja informacije o tome kako bi platforma mogla da bude konkurentna, a Tviter bi uvek mogao da zauzme drugačiji pristup - Vajn bi mogao da postane deo samog Tvitera, umesto da bude posebna aplikacija kao ranije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin