Biznis vesti

Buran početak u Tviteru sa novim vlasnikom: Zaposleni spekulišu o otkazima, novi radnici stižu iz drugih Maskovih firmi

Komentari
Buran početak u Tviteru sa novim vlasnikom: Zaposleni spekulišu o otkazima, novi radnici stižu iz drugih Maskovih firmi
Buran početak u Tviteru sa novim vlasnikom: Zaposleni spekulišu o otkazima, novi radnici stižu iz drugih Maskovih firmi - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

veličina teksta

Aa Aa

Rekonstrukcije koje je novi vlasnik Tvitera Ilon Mask najavio već postaju vidljive unutar kompanije. Pored "ptice koja je oslobođena", otpušteni su i pojedini čelnici kompanije i članovi izvršnog odbora, nakon čega je Mask je imenovao sebe kao direktora Tvitera. Deluje da želi da sastavi svoju "uvežbanu ekipu", budući da, kako američki mediji saznaju, dovodi zaposlene iz svojih drugih kompanija u Tviter.

Američki list Vašington Post javio je, pozivajući se na izvore bliske Masku, da njegov tim planira otpuštanje oko 25 odsto radnika. Otpuštanje direktora, novog vlasnika će koštati 122 miliona dolara zbog kompenzacije poznate kao "zlatni padobran". Ipak, kako su zaposleni u kompaniji rekli za portal TIME, tokom proteklog vikenda Mask je najavio da će učiniti Tviter profitabilnijim, te se i dalje interno spekuliše da li će biti daljih otpuštanja.

Posle višemesečnog pregovaranja o kupovini kompanije, što je na kraju preraslo i u sudski proces, vlasnik Spejs Iksa i Tesle potpisao je prošle nedelje ugovor koji ga je koštao 44 milijarde evra, kojim je preuzeo kontrolu nad društvenom mrežom koja ima oko 230 miliona aktivnih korisnika.

Dosadašnji izvršni direktor, šef pravnih poslova, direktor finansija ostali su bez posla samo nekoliko dana nakon toga. "Vodeći Tviteraš" (Chief Twit), kako je Mask sebe nazvao u opisu profila, takođe je imenovao sebe kao jedinog člana Upravnog odbora Tvitera, navedeno je u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti. Mask je kasnije u objavi na Tviteru napisao da je raspuštanje odbora bilo "samo privremeno".

Zaposleni iz Tesle prelaze na Tviter

Kako saznaje CNBC, zaposleni iz drugih Maskovih kompanija sada su dobili ovlašćenje da rade na Tviteru, uključujući više od 50 zaposlenih iz Tesle, dvoje iz kompanije Boring (koja gradi podzemne tunele) i jednog iz Neuralinka.

Neki od Maskovih prijatelja, savetnika i podržavalaca, uključujući porodičnog računovođu Džareda Birčala, investitora Džejsona Kalakanisa, i osnivača "PayPal"-a, Dejvida Saksa, takođe su uključeni. 

Kako su zaposleni u Tviteru rekli za CNBC, Mask navodno pritiska novozaposlene da što pre moguće nauče sve o društvenoj mreži, od izvornog koda do moderiranja sadržaja i zahteva za privatnost podataka, kako bi što pre mogao da redizajnira platformu.

Naime, promene koje je milijarder najavio ne odnose se samo na unutrašnju konstrukciju firme, već i na konkretne rekonstrukcije samog sajta koji će se ticati i korisnika. Mask je sebe proglasio apsolutistom slobode govora, ali će svoju viziju o "slobodnoj platformi" morati da uskladi sa zakonima i poslovnom realnošću.

Twitter/@elonmusk

 

"Ptičica je oslobođena" – problem oko slobode govora

"Ptica je oslobođena" – ovim tvitom je Mask započeo svoju karijeru kao novi vlasnik društvene mreže, simbolično aludirajući na to da će pod njegovom kontrolom svako moći da izrazi svoje mišljenje.

"Tviter očigledno ne može da postane 'pakao od slobodnog mesta', gde se bilo šta može reći bez posledica. Težiće da bude platforma za oglašavanje sa najviše poštovanja na svetu", rekao je Mask. 

Tu će se, međutim, bar u Evropi pitati i regulatori, odnosno Evropska unija. Kako bi to označio, komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton je na Tviteru, odgovorio je na Maskovu objavu: "Zdravo, Ilone, unutar EU, ptica će leteti pod našim pravilima".

Tanjug AP/Richard Drew

 

Moguća pretplata za slavne ličnosti od 20 dolara

Tviter je prošle godine lansirao svoj prvi paket pretplate, nazvan Tviter Blu, koji korisnicima za tri dolara mesečno omogućava pristup više funkcija.

Mask je rekao da podržava takav model, iako želi da bude jeftiniji. U sada izbrisanom tvitu on je nagovestio da bi oglašavanje moglo biti u potpunosti uklonjeno sa Tvitera: "Moć korporacija da diktiraju politiku je znatno povećana ako Tviter zavisi od novca za oglašavanje".

On će ipak morati da smisli kredibilnu strategiju za pretplate i modele oglašavanja kako bi zaštitio prihode Tvitera.

Pretpostavlja se da Mask planira da uvede mesečnu naknadu od 20 dolara za slavne i uticajne ličnosti kako bi zadržali svoj statusni simbol verifikacija, odnosno plave štiklice na Tviteru, prenosi Telegraph.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis