Život

Ko je čovek koji je prvi put stavio ananas na pizzu? I ne, nije Amerikanac

Komentari
Ko je čovek koji je prvi put stavio ananas na pizzu? I ne, nije Amerikanac
Ko je čovek koji je prvi put stavio ananas na pizzu? I ne, nije Amerikanac - Copyright Brent Hofacker / Alamy / Profimedia

Autor: Greekreporter

04/12/2025

-

10:02

veličina teksta

Aa Aa

Neki je obožavaju, drugi je preziru. Ali malo ko zna da je čovek koji je šezdesetih godina doneo hrabru odluku da na picu doda ananas bio grčki imigrant u Kanadi.

Za ovu gastronomsku inovaciju zaslužan je Sotirios "Sem" Panopulos. U Kanadu je stigao brodom 1954. godine, noseći sa sobom tek nostalgiju za svojom Grčkom i veru da ga u novoj zemlji čekaju beskrajne mogućnosti, prenosi Greekreporter.

Početkom šezdesetih, čovek rođen u avgustu 1934. u selu Vurvura na Peloponezu, zajedno sa svojom dvojicom braće izgradio je mali lanac restorana u Ontariju. U početku su nudili burgere, a zatim i picu, koja je tada naglo dobijala na popularnosti, pa su njihovi lokali iz godine u godinu sve bolje poslovali.

Grčko poreklo čuvene havajske pice

Havajska pica nastala je sasvim spontano. Iz puke radoznalosti, Panopulos je jednog dana rešio da na picu stavi konzervirani ananas, samo da vidi kakav će biti rezultat.

"Jednostavno smo ga stavili, čisto iz zabave, da vidimo kakvog će ukusa biti", ispričao je Sem Panopulos u intervjuu za BBC 2017. godine, nedugo pre nego što je preminuo.

Njima i njihovim mušterijama dopala se kombinacija slatkoće ananasa i slanog ukusa šunke.

"Prvo smo probali mi, pa ponudili nekim gostima. A nekoliko meseci kasnije, ljudi su bili oduševljeni, pa smo je uvrstili u meni", prisetio se Panopulos.

Picu su nazvali "havajskom" po marki konzerviranog ananasa koji su koristili. U to vreme, standardni dodaci na pici bili su uglavnom pečurke, slanina i pepperoni, prisećao se on.

Veliko nasleđe

Ovaj kontroverzni specijalitet dospeo je u žižu svetske pažnje u februaru 2017, kada je predsednik Islanda Gudni Johanson izjavio da bi ananas na pici trebalo zabraniti. Kanadski premijer Džastin Trudo uzvratio je tvitom: "Imam ananas. Imam picu. I stojim iza ove ukusne kreacije jugozapadnog Ontarija".

Panopulos je svoj restoran, nazvan "Satellit", prodao sredinom sedamdesetih, a kasnije je otvorio još jedan, "Family Circle", u Londonu, Ontario. U penziju je otišao u 73. godini, 2007. Kada nije branio ananas na pici pred svetskim medijima, dane je provodio kao brižan deda - ili "papu", kako bi rekli Grci.

Sem Panopulos preminuo je 8. juna 2017. u 83. godini života. Nikada mu nije bila namera da izazove toliku pometnju u kulinarskom svetu, niti ga je naročito brinula beskrajna rasprava o tome da li voće ima mesta na pici.

Portal navodi da je samo želeo da razbije monotoniju uobičajenih sastojaka i otvori vrata novim ukusima — i u tome je uspeo, izvlačeći maksimum iz mogućnosti koje im je, njemu i njegovoj braći, pružila zemlja koju su u dvadesetim godinama prihvatili kao svoj novi dom.

Komentari (0)

Magazin