Fokus

Nakon direktora na red došli i zaposleni: Ilon Mask najavio za danas masovnu podelu otkaza u Tviteru

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

08:13

Nakon direktora na red došli i zaposleni: Ilon Mask najavio za danas masovnu podelu otkaza u Tviteru
Nakon direktora na red došli i zaposleni: Ilon Mask najavio za danas masovnu podelu otkaza u Tviteru - Copyright Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald, Tanjug/AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask obavestio je dopisom zaposlene u toj kompaniji da će danas početi da deli otkaze. U mejlu poslatom u četvrtak uveče, zaposleni su obavešteni da će u petak do 12 časova po istočnoameričkom vremenu dobiti obavešenje o njihovom radnom statusu, prenosi televizija Si-En-En (CNN).

"Ako se vaš radni odnos ne prekida, dobićete obaveštenje putem e-pošte na Tviteru. Ako se vaš radni odnos prekida, dobićete obaveštenje o narednim koracima putem lične e-pošte“, navodi se u kopiji Maskove imejl poruke do koje je došao CNN.

U mejlu se dodaje da će "kako bi se osigurala bezbednost" zaposlenih i Tviter sistema, kancelarije kompanije biti "privremeno zatvorene i da će svi pristupi oznakama biti suspendovani".

Za radnu snagu će ovo biiti "neverovatno teško iskustvo kroz koje treba proći”, zaklučuje se u poruci. Dopis je usledio posle medijskih izveštaja da Mask planirao da otpusti oko polovine zaposlenih u kompaniji, koju je prošle nedelje kupio za 44 milijarde dolara.

Tviter je imao oko 7.500 zaposlenih pre Maskovog preuzimanja. Kontroverzi američki milijarder je već podelio otkaze nekim direktorima Tvitera odmah nakon preuzimanja kompanije, između ostalog glavnom izvršnom direktoru Paragu Agravalu, direktoru finansija Nedu Segalu i šefici pravne službe i politike Vidžaji Gade.

"Zlatni padobrani" za otpuštene direktore

Međutim, otkazi trojici direktorima Tvitera koštaće mnogo Ilona Maska. Naime, on će morati da im isplati 122 miliona dolara, piše Rojters.

Mask je otpustio direktore  pod izgovorom da su ga "zavaravali" brojem lažnih naloga na to društvenoj mreži.

Tanjug/AP/Patrick Pleul

 

Portal Ekvilar, poznat po istraživanjima o finansijskim kompezacijama, poslao je mejl Rojtersu u kojem navodi da takozvani "zlatni padobran" Za Agravala teži 57,4 miliona dolara, Sigalov je 44,5 miliona, dok je Gade dobila 20 miliona dolara.

Predstavnici Tvitera nisu odgovorili na upit agencije.

Pored ovih isplata, troje direktora koji su dobili otkaz mogu da očekuju i zajedničku sumu od 65 miliona dolara za akcije koje su imali u Tviteru, koje je sada preuzeo Mask. 

"Ptičica je oslobođena" – problem oko slobode govora

"Ptica je oslobođena" – ovim tvitom je Mask započeo svoju karijeru kao novi vlasnik društvene mreže, simbolično aludirajući na to da će pod njegovom kontrolom svako moći da izrazi svoje mišljenje.

"Tviter očigledno ne može da postane 'pakao od slobodnog mesta', gde se bilo šta može reći bez posledica. Težiće da bude platforma za oglašavanje sa najviše poštovanja na svetu", rekao je Mask. 

Tu će se, međutim, bar u Evropi pitati i regulatori, odnosno Evropska unija. Kako bi to označio, komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton je na Tviteru, odgovorio je na Maskovu objavu: "Zdravo, Ilone, unutar EU, ptica će leteti pod našim pravilima".

Tanjug/AP/Jed Jacobsohn

 

Sada, kada je saga o kupovini Tvitera konačno završena, postavlja se pitanje šta su planovi Ilona Maska, i koliko su izvodljivi? Kao i uvek kada je on u pitanju, na većinu tih stvari je nemoguće dati definitivne odgovore, ali na osnovu prethodnih izjava (i, pre svega, tvitova), mogu se naslutiti bar u grubim crtama namere vlasnika "Tesle" i "Spejs Iksa".

Mask je postavio neke prilično ambiciozne ciljeve za Tviter, i rekao da će tu platformu transformisati u "aplikaciju za sve", pod nazivom "X".

U prezentacijama ovog proleća koje je držao pred investitorima, rekao je da očekuje da će Tviter dostići godišnji prihod od 26,4 milijarde dolara i imati 931 milion korisnika do 2028. godine. Kompanija je prošle godine prijavila prihod od 5,08 milijardi dolara i imala je više od 200 miliona korisnika, naveo je "Njujork tajms".

Komentari (0)

Svet