Tehnologija

Stručnjaci nisu sigurni šta je za Maska sloboda govora: Naplata za "plavu kvačicu" stvoriće jaz među korisnicima Tvitera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2022

-

21:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask najavio je uvođenje cene od osam dolara za sve koji žele da imaju verifikaciju, odnosno plavu kvačicu pored svog imena. Ovo je samo jedna od mnogih promena koje novi šef Tvitera ima u planu, sudeći po njegovim izjavama, ali stručnjaci smatraju da je i to sasvim dovoljno da se napravi jaz među korisnicima.

"Kada uvedete određeni platežni prag za korišćenje usluge, to će odvratiti mnoge korisnike, jer u većem delu sveta osam dolara zaista nije zanemarljiv iznos, odnosno kada se pomnoži na godišnjem nivou je stotinak dolara za korišćenje neke društvene mreže, što nije esencijalni trošak", kaže za Euronews Srbija Bojan Perkov iz SHARE fondacije.

"Ta cena stvara jaz između onih koji imaju da plate to, i onih koji nemaju toliko sredstava da izdvajaju za nešto što je društvena mreža, što može dovesti u problem mnoge aktiviste i novinare širom sveta, iz siromašnijih područja, koji upravo zahvaljujući društvenim mrežama mogu da promovišu svoj rad i društveni aktivizam jer su svi drugi kanali komunikacije cenzurisani i strogo kontrolisani", dodaje Perkov.

Mask je, inače, krenuo sa cenom od 20 dolara, pa je nakon kritika korisnika (među njima je jedan od najoštrijih bio pisac Stiven King) odlučio da "spusti" cenu na osam dolara, navodeći da će tu biti i određenih pogodnosti za one koji se odluče da plate.

"To mi deluje baš kao stil iskusnog kapitaliste - pregovarate, gledate da za sebe izvučete najveću korist. Naravno, prvo maksimizujete pa onda spustite. Siguran sam, da se niko nije bunio, da bi tih 20 dolara ostalo, ali bi to tek bilo mnogo kad se pomnoži na godišnjem nivou. U pitanju je tipično kapitalističko ponašanje", kaže Perkov.

Kompanija Tviter već nekoliko godina ne beleži profit, pa je sada na Masku da pronađe nove načine za to.  

"Videćemo kako će to da teče sa naplatom, koliko će se ljudi odlučiti za to, i da li će tražiti neki alternativni model finansiranja. Videćemo i kako će se tržište kretati u budućnosti, jer cene akcija tehnoloških kompanija poput Mete padaju, i u zavisnosti od toga kakva bude politička klima u vezi sa mnogim drugim stvarima poput rata u Ukrajini i sličnog, zavisiće cena akcije Tvitera", navodi Perkov.

Dodaje da je, s obzirom na to da je Mask rekao kako će onima koji plate osam dolara da se prikazuje manje oglasa, pitanje da li to znači i da će oni koji ne budu platili biti stalno "bombardovani" porukama oglašivača, više nego što je to sada slučaj.

Kako će izgledati Maskova "sloboda govora"

Pored problema finansiranja, Mask je u nekoliko navrata isticao "slobodu govora" kao jednu od stvari koje želi da uspostavi na ovoj društvenoj mreži. Međutim, mnogi su zabrinuti kako bi to moglo da izgleda, s obzirom na to da postoji opasnost da sve zavisi od njegove percepcije "slobode govora".

"Videli smo već da je Mask često ulazio u te polemike, ali to je sve percepcija čoveka koji ima nezamislivu količinu novca. Jako je opasno kada se takvim ljudima da ogromna moć nad javnim diskursom. imajući u vidu ulogu Tvitera u određenim društvima poput SAD koje su visoko polarizovano društvo. Tamo je Tviter praktično glavna platforma za političku diskusiju, a vidimo i u Srbiji da se vode razne političke diskusije i da se razmenjuju teške reči", kaže Perkov.

Jedno od najčešćih pitanja jeste povratak naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, kome je pristup ovoj platformi zabranjen nakon nereda na Kapitolu.

Perkov kaže da niko ne zna šta će biti sa Trampovim nalogom u ovom trenutku, jer je i sam Mask "pomalo misteriozno rekao da će se uspostaviti neki savet za moderaciju, i da pre zasedanja tog saveta nijedna krupna odluka o moderaciji sadržaja neće biti doneta".

"Videćemo da li to podrazumeva i vraćanje davno suspendovanih naloga. Fejsbuk je, na primer, uspostavio nadzorni odbor pre određenog vremena koji se bavi tim slučajevima, a videćemo ko će sve sedeti ovde u savetu i ko će hteti da se uhvati u koštac sa tim problemima", kaže Perkov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin