Fokus

Obrt u slučaju masovnog otpuštanja: Radnici tužili Maska, na Tviteru pokrenuta "pobuna" objavama

Komentari

Autor: Gardijan

04/11/2022

-

11:53

Obrt u slučaju masovnog otpuštanja: Radnici tužili Maska, na Tviteru pokrenuta "pobuna" objavama
Obrt u slučaju masovnog otpuštanja: Radnici tužili Maska, na Tviteru pokrenuta "pobuna" objavama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tviter se suočava sa grupnom tužbom bivših zaposlenih koji kažu da nisu dobili dovoljno obaveštenja prema američkom saveznom zakonu da su izgubili posao. U dopisu za celu kompaniju, zaposleni su u četvrtak obavešteni da će dobiti imejl na svoje lične naloge e-pošte ako budu otpušteni u sklopu masovnog otpuštanja na platformi, a da bi mogla da bude otpuštena čak polovina zaposlenih.

Međutim, pre nego što su ti mejlovi stigli, desetine zaposlenih su na Tviteru počeli da objavljuju da su otpušteni – nakon što su otkrili da više ne mogu da pristupe svojim poslovnim nalozima mejlova ili da se prijave na svoje radne laptopove, prenosi Gardijan.

Mask bi mogao da se nađe u problemu

Maskovi planovi za smanjenje do 3.700 zaposlenih mogli bi da naiđu na blokadu, jer nakon što je podneta tužba američkom saveznom sudu u San Francisku tražeći naređenje da Tviter poštuje savezni Zakon o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika, koji zahteva obaveštenje od 60 dana za masovna otpuštanja kod velikih poslodavaca.

U tužbi, koja je do sada pokrenuta u ime petoro zaposlenih na Tviteru, navodi se da je jedan otpušten 1. novembra, dok trojica nisu bila obaveštena u vreme podnošenja, ali im je pristup bio zaključan sa službenih naloga e-pošte.

U slučaju se navodi slična situacija sa otpuštanjem u drugoj Maskovoj kompaniji, Tesla, gde je kompanija tražila da se u potpunosti oslobodi svojih obaveza prema Varn Aktu tako što je umesto toga ponudila otpremninu jedne ili dve nedelje.

"Ovdašnji tužioci su razumno zabrinuti da će, bez intervencije suda, Tviter učestvovati u sličnom ponašanju i tražiti odlazak otpuštenih radnika, a da ih ne obavesti o njihovim pravima ili nerešenosti ovog slučaja“, navodi se u podnesku. Tužbu je prvi prijavio Blumberg.

Odmah počeo sa otpuštanjima

Nakon što je finalizirao kupovinu Tvitera od 44 milijarde dolara, Mask je otpustio nekoliko najviših Tviter rukovodilaca, uključujući izvršnog direktora Paraga Agravala, šefa finansija Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vijaiu Gadea.

Ukidanje radnih mesta deo je remonta platforme društvenih medija jer Mask pokušava da je učini profitabilnom nakon kupovine. Mask je takođe uputio Tviterove timove da oslobode 1 milijardu dolara godišnje uštede troškova infrastrukture smanjenjem finansiranja za usluge u klaudu i servere.

Mask traži druge načine da ostvari profit na Tviteru, uključujući planove da promeni sistem verifikacije "plavih kvačica“ sa onog koji dokazuje da je neko ono za koga se predstavlja, u onaj gde ljudi mogu da dobiju kvačicu samo ako plate 8 dolara mesečno.

Zaposleni na Tviteru su u četvrtak jedni drugima na platformi podelili poruke podrške, a mnogi su koristili hešteg na radnom mestu #OneTeam. Kada su zaposleni počeli da primećuju da su im zaključani poslovni računi, tvitovali su sa heštegom #LoveWhereYouWorked.

 

 

Mask je u međuvremenu tvitovao: "Ja sam vanzemaljac koji pokušava da se vrati na svoju matičnu planetu“ kao odgovor na „koja je najluđa teorija zavere za koju mislite da bi mogla biti istinita?“

 

 

Komentari (0)

Svet