Biznis vesti

Naftovod "Družba" ponovo radi, cene naglo pale

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

19:00

Naftovod "Družba" ponovo radi, cene naglo pale
Naftovod "Družba" ponovo radi, cene naglo pale - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su oštro pale danas popodne nakon što su obnovljene isporuke Mađarskoj preko naftovoda "Družba" posle popravke elektroenergetske infrastukture oštećene u poslednjim ruskim napadima na Ukrajinu.

Kako prenosi agencija "Blumberg", mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da je ponovo počeo protok nafte iz Rusije ka istočnoj Evropi preko naftovoda "Družba".

Cene nafte, koje su ranije tokom dana rasle zbog izveštaja da je jedan tanker kod obale Omana pogodila raketa, krenule su silaznom putanjom posle vesti da je ponovo pokrenut protok preko naftovoda "Družba".

Međunarodno referentna evropska nafta Brent je pala za 2,26 posto na dnevnom nivou na 91.71 dolar po barelu, prema podacima do 17.30 časova po našem vremenu objavljenim na portalu oilprice.com, koji u realnom vremenu prati kretanje cena na tržištu.

Američka nafta WTI je pojeftinila za 2,69 procenata na 84,58 dolara za barel.

Cene prirodnog gasa i struje su takođe opale pošto su lideri NATO-a i Poljske saopštili da nema naznaka da je raketni udar na poljsku teritoriju bio namerni ruski napad, navodi "Blumberg".

Zapadna vojna alijansa je saopštila da je eksploziju na poljskoj teritoriji verovatno izazvala ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Trgovci su i dalje na oprezu u pogledu bilo kakvog znaka eskalacije rata, kao i u pogledu rizika po evropsku energetsku infrastrukturu.

Njujorška agencija takođe navodi da će evropski kupci možda morati da prihvate 15-godišnje ugovore za snabdevanje tečnim prirodnim gasom (TPG), što je trostruko duži rok od onog koji preferiraju, ukoliko žele da zaključe sporazume o snabdevanje iz predloženih američkih izvoznih pogona, prema izveštaju kompanije Mekinsi.

Gasa u Severnoj Americi ima dovoljno da se zadovolji i domaća i izvozna potražnja u narednih najmanje 30 godina, ali su proizvođačima potrebni dugoročni ugovori da bi finansirali izgradnju dodatnih pogona, objavila je danas ta konsultantska kuća.

Komentari (0)

Biznis