Biznis vesti

Veliki potencijal obnovljivih izvora energije na Balkanu: "Stagniramo od 2019. od kada nije izgrađen veći kapacitet"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2022

-

23:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Zapadnog Balkana prednjače u odnosu na prosek zemalja Evropske unije, kada je u pitanju udeo obnovljivih izvora energije u potrošnji struje, jer zahvaljujući hidorelektranama iz njih dobijaju oko 27 odsto energije, dok je u EU prosek oko 20 odsto, izjavio je za Euronews Srbija Nenad Jovanović, viši savetnik za energetiku LDK consultants. 

On je ukazao da se struja na Zapadnom Balkanu i dalje mnogo proizvodi iz termokapaciteta i da se u narednom periodu to mora promeniti, ali da se to ne može uraditi odjednom.

Evropska komisija je najavila ulaganje od milijardu evra za energetiku na Zapadnom Balkanu, a Jovanović kaže da će oko 160 miliona evra biti opredeljeno za Srbiju.

"To nije veliki novac, kada se podeli, ali će pomoći da se prebrodi kriza, najviše da države izdvoje sredstva za ugrožene kupce. Pola milijarde možemo da očekujemo već u januaru, a za godinu, dve do tri dolazi još tih pola milijarde za region", rekao je Jovanović.

On je istakao da to nije velika suma s obzirom na to da će Srbiji biti potrebno više od 10 milijardi investicija za narednih 10 godina, ali je napomenuo da treba uzeti u obzir i da je ovo donacija i da su to "besplatne pare". Očekuje, dodao je, da će u narednom periodu biti i povoljnih kredita, a i podsticaja za privatne investitore za izgradnju kapaciteta obnovljivih izvora energije. 

"Najviše bi trebalo da se uloži u diverzifikaciju energetike, pre svega proizvodnje električne energije, da imamo više obnovljivih izvora u celom tom proizvodnom miksu. Treba uložiti i u diverzifikaciju gasa, jer imamo gasovod koji se gradi između Bugarske i Srbije, ali će se dosta graditi i u Bosni i u Severnoj Makedoniji", kaže Jovanović.

On smatra da bi, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, trebalo ulagati u vetroelektrane i solarne elektrane u narednom periodu.

"Stagniramo od 2019. godine, od kada  nije izgrađen neki veći kapacitet. Imamo sada ovaj veliki bum što se tiče kupca- proizvođača, ali to je zaista mali kapacitet u odnosu na ono što je nama potrebno. Nadam se da će Ministarstvo uskoro poslati nove zahteve za solarne elektrane, da dobijemo te aukcije i da napokon imamo neke veće kapacitete", naveo je Jovanović.

Nordijske zemlje recikliraju 90 odsto otpada, mi 10 odsto

Sagovornik Euronews Srbija smatra i da bi trebalo investirati u centralno grejanje, zato što bi trebalo da se uradi diverzifikacija sa uglja, lož ulja i drugih energenata i prelazak na gas koji manje zagađuje ili, što bi bilo idealno, na biomasu.

On je rekao i da Srbija mnogo može da nauči od nordijskih zemalja, koje su pokrenule projekat "Nordic green solution for Serbia" i da primeni njihova iskustva.

"Nordijske zemlje recikliraju 90 odsto otpada, dok je kod nas obrnuto, jer mi ne recikliramo 90 odsto. Oni to koriste veoma efikasno za proizvodnju električne energije i toplote, što bismo mi mogli odmah da primenimo", smatra Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis