Biznis vesti

Otvoren Međunarodni sajam turizma, Memić: Sledeće godine rekordna ulaganja u infrastrukturu

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

16:21

Otvoren Međunarodni sajam turizma, Memić: Sledeće godine rekordna ulaganja u infrastrukturu
Otvoren Međunarodni sajam turizma, Memić: Sledeće godine rekordna ulaganja u infrastrukturu - Copyright Tanjug/Grad Novi Sad kabinet gradonačelnika

veličina teksta

Aa Aa

Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 53. Međunarodni sajma turizma, na kome će se u naredna tri danas predstaviti više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a zemlja partner je Crna Gora.

Pozdravne reči uputili su gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić, ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Ðurović, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Specifičnost otvaranja ovogodišnjeg sajma je što je upriličeno tako da su svi govornici istovremeno prislonili dlan na "video zid", čime su i virtuelno otvorena vrata Sajma turizma.

"U ime Novog Sada kao grada domaćina Sajma turizma, želim posebno da pozdravim naše goste iz Crne Gore, kao zemlje partnera ovog sajma. Dve evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad, a to su Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, uticale su na celokupan imidž Srbije", rekao je gradonačelnik Ðurić.

"Naš grad postao je jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u ovom delu Evrope, turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja se samo nižu, na šta smo jako ponosni", saopšteno je iz gradske uprave.

Tanjug/Grad Novi Sad kabinet gradonačelnika

 

Pre deset godina, broj noćenja u Novom Sadu iznosio je 220.000, a do kraja tekuće godine broj noćenja bi mogao da dosegne brojku od fantastičnih pola miliona noćenja turista, što bi bio novi rekord za Novi Sad, kazao je Ðurić.

Ministar Ðurović naglasio je, u ime Vlade Crne Gore, da mu je čast što je na Sajmu turizma i izrazio želju da tokom manifestacije budu osnažene ekonomija i turizam svih zemalja učesnica.

Ministar Memić je rekao da ga raduje što je ovogodišnje izdanje sajma turizma izdvojeno iz LORIST-a i najavio da će naredna godina za turizam Srbije biti izrazito razvojna, posebno u oblasti ulaganja u turističku infrastrukturu.

On je istakao da će naredna 2023. biti godina izgradnje turističke infrastrukture u Srbiji, za koju će biti izdvojeno najviše sredstava do sada - 830 miliona dinara. 

Pored toga, Memić je naglasio da će 2022. godina biti rekordna po ostvarenom turističkom prometu, jer je u prvih devet meseci realizovano ukupno 9,3 miliona noćenja, što je gotovo na nivou cele 2019. godine, u kojoj je ostvareno 10 miliona noćenja.

Tanjug/Grad Novi Sad kabinet gradonačelnika

 

Prilikom obilaska mnogobrojnih štandova, medijima su su se obratili i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Radojević je istakao da je turizam važan segment privrede grada i da samo se samo zajednički, timski i sinerijom više činilaca postižu vrhunski rezultati.

Martinović je rekao da je upravo zahvaljujući dobroj saradnji Grada i NSZ, stopa nezaposlenosti u Novom Sadu danas rekordno niska, a da će ta nacionalna služba za zapošljavanje u narednom periodu staviti akcenat na obrazovanje i razvoj kvalitetnih kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Na Sajmu je prisutno više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a pored Srbije, tu su izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

Komentari (0)

Biznis