Biznis vesti

"Imao sam loš mesec": Spasitelj kriptovaluta koji je umalo izazvao sunovrat tržišta prvi put u javnosti od FTX kolapsa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms

01/12/2022

-

18:31

"Imao sam loš mesec": Spasitelj kriptovaluta koji je umalo izazvao sunovrat tržišta prvi put u javnosti od FTX kolapsa
"Imao sam loš mesec": Spasitelj kriptovaluta koji je umalo izazvao sunovrat tržišta prvi put u javnosti od FTX kolapsa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sem Bankman-Frid (SBF), osnivač menjačnice kriptovaluta FTX, prvi put se pojavio u javnosti otkako je ta berza doživela krah. On je insistirao na tome da "nikada nije pokušao da prevari ljude", i nekoliko puta je ponovio da nije znao do koje mere ide šteta koju je pravio. 

U intervjuu na konferenciji koju je organizovao američki "Njujork tajms", SBF je okrivio "ogromne propuste menadžmenta" i "neuredno računovodstvo" za kolaps njegove kompanije vredne 32 milijarde dolara. 

Ovaj kolaps je izazvao istrage po više osnova, ali su uglavnom usmerene na to da li je FTX prekršio zakon pozajmljujući sredstva svojih klijenata trgovačkoj firmi "Alameda riserč", čiji je vlasnik takođe Bankman-Frid, ranije često označavan kao "vunderkind".

Govoreći putem video linka sa Bahama, gde je bilo sedište i njegove kripto menjačnice, SBF je rekao da nije "svesno mešetario sa novcem", kao i da "nije tačno zano šta se sve dešava". 

Ipak, preuzeo je odgovornost za kolaps kriptomenjačnice, rekavši da je "on zeznuo stvar, jer je bio izvršni direktor".

"Imao sam loš mesec"

Za nekoga ko je kriv za propast imperije vredne nekoliko desetina milijardi, SBF je bio začuđujuće spreman da govori u javnosti, doduše obraćao se, sve do sada, samo putem društvenih mreža. U novembru je objavio seriju tvitova u kojima se izvinjavao, a kako je sada rekao, zbog toga su ga advokati kasnije kritikovali. 

Savetovali su ga, dodao je, da "ćuti i zavuče se u neku rupu", što je on odbio da prihvati. "To nisam ja, dužan sam da razgovaram", rekao je SBF.

Njegova kompanija "Alameda" je u velikoj meri trgovala na FTX platformi, što znači da je ponekad imala koristi kada su drugi FTX klijenti izgubili novac, a to bi moglo da se kvalifikuje kao sukob interesa. Bankman-Frid je rekao da je bio "prilično nervozan zbog sukoba interesa", pa se zato delimično i distancirao od poduhvata "Alamede". 

profimedia

 

Govoreći o uticaju kolapsa kompanije na sopstvenu budućnost, SBF je pokušao da "spusti loptu". "Imao sam loš mesec", rekao je u jednom trenutku, izazvavši smeh okupljenih.

Činjenica da su obe njegove kompanije propale znači i da je procenjeno bogatstvo Bankmana-Fida sada oko 100.000 dolara, a on tvrdi da "nema nikakvih skrivenih sredstava, jer je svo što ima uložio u FTX". 

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je nazvala kolaps FTX berze "Lemanovim momentom" za industriju kriptovaluta, misleći na bankrot banke "Leman braders" na Volstritu na početku finansijske krize 2008. godine.

I zaista, otkako se dogodio krah FTX-a, investitori na tržištu kriptovaluta postali su znatno oprezniji kada je u pitanju dalje ulaganje, a iz same kripto zajednice sve su češći pozivi na oštriju regulaciju cele industrije, kako bi se osiguralo da se ovakve stvari više ne dešavaju. 

Istraga na Bahamima

Prvobitno, FTX je imao sedište u Hongkongu, ali ga je kasnije na Bahame doveo Bankman-Frid, koji je smatran jednim od "spasitelja kriptovaluta" nakon što je pomogao drugim kompanijama koje su se suočile sa poteškoćama tokom ove "kripto zime".  

Bankman-Frid je imao procenjeno bogatstvo od oko 26 milijardi dolara nakon što je pokrenuo svoju firmu za trgovinu kriptovalutama "Alameda riserč" 2017, pa dve godine kasnije i FTX. 

Izveštaj "Koindeska" otkrio je da je, uprkos tome što su odvojene kompanije, imovina Alamede uglavnom bila vezana za FTT, novčić berze FTX.

Mada tu ništa nije nelegalno, ipak su se pojavile sumnje u likvidnost berze. S obzirom na to su u FTX ulagali mnogi veliki investitori a ambasadori brenda bili su Tom Brejdi i Žizel Bundšen, nije se pretpostavljalo, sve do skoro, da bi moglo biti nekih problema. 

Međutim, sada situacija izgleda bitno izmenjeno - zapravo, toliko izmenjeno da su vlasti na Bahamima saopštile da istražuju moguće krivično delo.

"U svetlu kolapsa FTX berze na globalnom nivou i privremene likvidacije kompanije 'FTX didžital markets', tim finansijskih istražitelja iz Odeljenja za finansijske zločine blisko sarađuje sa Bahamskom komisijom za hartije od vrednosti kako bi istražio da li je došlo do bilo kakvog krivičnog dela", navodi se u saopštenju tamošnje policije. 

Međutim, SBF je u intervjuu na konferenciji "njujork tajmsa" odbio da detaljno govori o potencijalnoj krivičnoj odgovornosti, istakavši da "postoji vreme i mesto da razmišlja o svojoj budućnosti, ali to nije sada". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis