Novac

"Spasitelj kriptovaluta" umalo izazvao njihovu propast: Kako je moguće da jedan čovek "počisti milijarde preko noći

Komentari
"Spasitelj kriptovaluta" umalo izazvao njihovu propast: Kako je moguće da jedan čovek "počisti milijarde preko noći
Bitkoin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrednosti bitkoina, ali i drugih popularnih kriptovaluta u značajnom su padu u poslednje vreme, zbog čega su mnogi analitičari proglasili da je "kripto zima" ili već stigla, ili je opasno blizu. Propast jedne od najvećih svetskih kriptomenjačnica, FTX, učinila je investitore na tržištu kriptovaluta budu još nervozniji i neodlučniiji kada je u pitanju dalje ulaganje.

Doskorašnji šef FTX Sem Bankman-Frid, čije je bogatstvo preko noći smanjeno za oko 95 odsto, objavio je otvoreno pismo u kom priznaje krivicu za bankrot ove kriptomenjačnice, jer, kako je rekao, nije shvatao "koliki rizik predstavlja" to što je pozajmljivao novac od FTX za svoju drugu kompaniju "Alameda riserč". 

Bez obzira na to šta je Bankman-Frid hteo i da li je razumeo rizike ili ne, epilog je da FTX ima dug od 3,1 milijarde dolara prema svojih 50 najvećih kreditora, dok njegove kompanije imaju na računu oko 1,2 milijarde - daleko manje nego što iznose dugovi.

U svetu kriptovaluta i dalje se osećaju posledice kraha FTX berze, a najveći svetski "sigitalni novčić", bitkoin, izgubio je oko 65 odsto vrednosti ove godine. I druge kriptovalute gube na vrednosti, poput, na primer, eterijuma koji je izgubio oko 30 odsto cene prethodne nedelje. Čitava ova situacija pokazala je nestabilnost kriptovaluta na koju neki analitičari dugo upozoravaju, a istovremeno su se povećali i pozivi za jaču regulaciju.

"Prošle nedelje smo videli da je industrija 'poludela', tako da su nam potrebni neki propisi i moramo ovo da uradimo kako treba", rekao je Čangpeng Žao, izvršni direktor najveće kripto berze Bajnens, na konferenciji u Indoneziji prošle nedelje. On je dodao i da je poređenje trenutnih kripto previranja sa finansijskom krizom iz 2008. godine "verovatno tačna analogija".

I njegova kompanija imala je ulogu u "FTX sagi", jer je Žao izjavio kako je Bajnens nameravao da kupi FTX, ali je posle poništio odluku jer su problemi koje su uočili "bili van njihove kontrole", preneo je Euronews Next

Istraga na Bahamima

Prvobitno, FTX je imao sedište u Hongkongu, ali ga je kasnije na Bahame doveo Bankman-Frid, koji je smatran jednim od "spasitelja kriptovaluta" nakon što je pomogao drugim kompanijama koje su se suočile sa poteškoćama tokom ove "kripto zime". 

Bankman-Frid je imao procenjeno bogatstvo od oko 26 milijardi dolara nakon što je pokrenuo svoju firmu za trgovinu kriptovalutama "Alameda riserč" 2017, pa dve godine kasnije i FTX. 

Izveštaj "Koindeska" otkrio je da je, uprkos tome što su odvojene kompanije, imovina Alamede uglavnom bila vezana za FTT, novčić berze FTX. Mada u ništa nije nelegalno, ipak su se pojavile sumnje u likvidnost berze. S obzirom na to su u FTX ulagali mnogi veliki investitori a ambasadori brenda bili su Tom Brejdi i Žizel Bundšen, nije se pretpostavljalo, sve do skoro, da bi moglo biti nekih problema. 

profimedia

Sem Bankman-Frid

Međutim, sada situacija izgleda bitno izmenjeno - zapravo, toliko izmenjeno da su vlasti na Bahamima saopštile da istražuju moguće krivično delo.

"U svetlu kolapsa FTX berze na globalnom nivou i privremene likvidacije kompanije 'FTX didžital markets', tim finansijskih istražitelja iz Odeljenja za finansijske zločine blisko sarađuje sa Bahamskom komisijom za hartije od vrednosti kako bi istražio da li je došlo do bilo kakvog krivičnog dela", navodi se u saopštenju tamošnje policije. 

U međuvremenu, i sam FTX pokrenuo je sopstvenu istragu o tome šta se desilo, pa je tako u subotu kompanija saopštila da "istražuje pokradenu kripto imovinu, istovremeno premeštajući svu preostalu digitalnu imovinu oflajn". 

Vetar u leđa pozivima za regulaciju

Oko 477 miliona dolara je izvučeno iz FTX kripto berze kao reultat hakovanja, saopštila je kompanija za analizu blokčejna "Eliptik", dok od same berze nije stiglo nikakvo obeveštenje o tome koliko je novca tačno ukradeno.

Šta god da su tačni brojevi, tržište kriptovaluta je pod pritiskom u poslednje dve nedelje - od 6. novembra, kada je Žao rekao da će njegova menjačnica isključiti iz upotrebe FTT, kripto tržište je izgubilo više od 260 milijardi dolara vrednosti.

Nejasno je koliko će daleko odjeknuti talas pokrenut krahom FTX berze.

"Tržište čeka da vidi da li postoje neki drugi entiteti koji bi mogli propasti zbog izloženosti ovoj berzi", rekao je za CNBC Vidžaj Ajar iz kripto menjačnice Luno.

Raspoloženje investitora igra ogromnu ulogu u tome kako trgovci pristupaju visokopromenljivim rizičnim sredstvima poput kriptovaluta, piše u analizi "Koin telegraf", i dodaje da trenutna neizvesnost oko toga koji su entiteti na kripto tržištu solventni izaziva jasan nedostatak tražnje za kriptovalutama, pa i njihova cena pada.

Fijasko koji se dogodio sa Semom Benkmanom-Fridom i njegovim kompanijama dao je dodatan vetar u leđa onima koji traže jaču regulaciju u svetu kriptovaluta, pa je verovatno da će određeni deo investitora ipak sačekati da vidi šta će se desiti sa potencijalnim novim zakonima i rastućom inflacijom, pre nego što se odluče na neka veća ulaganja u kriptovalute.

Komentari (0)

Biznis