Novac

Kompanija od 32 milijarde dolara nestala preko noći: Kolaps FTX berze mogao bi da izazove potres na tržištu kriptovaluta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork Tajms, CNN

20/11/2022

-

20:03

Kompanija od 32 milijarde dolara nestala preko noći: Kolaps FTX berze mogao bi da izazove potres na tržištu kriptovaluta
Kompanija od 32 milijarde dolara nestala preko noći: Kolaps FTX berze mogao bi da izazove potres na tržištu kriptovaluta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi kompanija od 32 milijarde dolara mogla da nestane preko noći? To je ono što bi se zapitao svako ko je video iznenadni kolaps jedne od najvećih kripto berzi FTX. Biće potrebno vreme i još mnogo podataka kako bi se videlo šta se zapravo desilo iza kulisa, ali nema sumnje da je u pitanju situacija koja će uticati na ceo svet kriptovaluta.

Kripto berza FTX omogućavala je ljudima i kompanijama da kupuju i prodaju digitalne valute, držeći milijarde dolara vredne depozite klijenata. Osnivač Sam Bankman-Frid takođe je stvorio investicioni fond koji trguje kriptovalutama pod nazivom Alameda. Preduzeća je trebalo da budu odvojena, ali ove godine, Alamedi je bio potreban novac i našla ga je upravo u depozitima klijenata kompanije "FTX". 

Zatim, ovog meseca, "FTX" klijenti su postali zabrinuti za svoje depozite i požurili da ih povuku, čime je pokrenuta lavina koja se završila bankrotom ove kripto menjačnice. Očigledno mešanje sredstava Alamede i "FTX" je veoma sumnjivo i može dovesti do krivičnih optužbi za prevaru. Komisija za hartije od vrednosti i Ministarstvo pravde istražuju događaj, ali će sve to imati mnogo širi odjek.

U podnescima kompanije o stečaju je navedeno više od milion poverilaca. Pored ljudi koji su koristili platformu za skladištenje svojih investicija u kriptovalutama i investitora koji su direktno podržavali kompaniju, brojni fondovi i kripto startapovi su imali položen novac u "FTX".

profimedia

Sem Bankman-Frid, šef "FTX" berze

"Investicioni menadžeri koji se bave kriptovalutama trebalo bi zaista da razmotre da li bi u svojim penzionim planovima trebalo da imaju relativno novu, relativno nedokazanu i relativno neregulisanu imovinu", rekla je za "Njujork tajms" Marša Vagner, osnivač Vagner Lav Grupe, firme fokusirane na beneficije zaposlenih. 

U ovom trenutku je teško znati na koga će se sve odraziti propast "FTX" berze, odnosno koliko duboko će zahvatiti tržište kriptovaluta i uticati na ponašanje investitora. 

Cene bitkoina i etera, dve najpopularnije kriptovalute, bile su niže 20 odsto tokom protekle nedelje. Cena digitalnog novčića Solana takođe je pala zahvaljujući izveštajima da Bankman-Fridova trgovačka firma, Alameda, ima znatan udeo. Teter "stabilni novčić", koji bi trebalo da bude bezbedan, nedavno je prekinuo vezu "jedan na jedan" sa američkim dolarom. 

Takođe, platforma za kripto pozajmljivanje "BlokFi" saopštila je u četvrtak da pauzira povlačenje novca. Tradicionalni investitori takođe su u problemu, mada uveravaju klijente da mogu da podnesu posledice. Na primer, penzioni plan za nastavnike Ontarija navodi da će uprkos neizvesnosti, gubici vezani za njegovu investiciju od 95 miliona dolara imati "ograničen uticaj" s obzirom na to da ulog predstavlja manje od 0,05 odsto ukupne imovine.

Čangpeng Žao, izvršni direktor "Bajnensa", napisao je na Tviteru da je razmenjivao poruke sa Najibom Bukeleom, predsednikom Salvadora, koji je uložio mnogo novca na bitkoin, ali nije ulagao u "FTX". 

Može li kripto industrija opstati?

Analitičari primećuju da je mnogo rizičnih aktivnosti već izbačeno iz sistema nakon burnih nekoliko meseci za kriptovalute. Međutim, kako uplašeni investitori povlače sredstva u kriptu, moglo bi doći do još problema, preneo je CNN

Kako su rekli u "Džej Pi Morganu", bitkoin bi mogao da padne na vrednost od 13.000 dolara, što je pad od skoro 22 odsto u odnosu na sadašnje stanje. Šan Džun Fok, jedan od osnivača "Munvolt parnera", kompanije za investiranje u kriptovalute rekao je da bi bitkoin mogao pasti ispod 10.000 dolara, koliko nije vredeo još od 2020. godine.

U toj klimi, "kripto zima" može da bude još gora, posebno pošto strahovi o široj ekonomskoj pozadini nastavljaju da narušavaju apetit za rizičnom imovinom.

"Kratkoročno, ovo će biti jako, jako loše za kripto industriju", rekao je Džej Džog iz "Sej Labsa", blokčejn startapa. Međutim, on ne misli da trenutna situacija znači potpuni krah i nada se da bi moglo biti više posla za njegovu kompaniju, koja se fokusira na izgradnju transparentnijih, decentralizovanih kripto berzi.

Fok je rekao da očekuje da će kolaps "FTX" kripto menjačnice odvratiti investitore od kripto prostora onako brzo kao što ih je taj prostor i privukao. Pored toga, ističe, dok će neki nastaviti da rade na zanimljivim projektima, mogle bi potrajati godine da se povrati vera u sektor kakva je postojala ranije.

profimedia

 

Takođe, sasvim je izvesno da će regulatori biti ohrabreni da "zategnu obruč", čime bi se povećali troškovi za kripto kompanije koje prežive aktuelnu "čistku". 

"To pojačava stav da je za bilo koju vrstu finansijskog preduzeća potrebna opsežna regulativa. Verovatno će to 2024. ceo svet izgledati mnogo koherentnije", rekao je Džejms Malkolm, šef strategije deviznog kursa i kripto istraživanja u kopmaniji UBS. 

Geri Gensler, šef američke Komisije za hartije od vrednosti, rekao je u četvrtak za CNBC da, iako je tržište kriptovaluta regulisano, investitorima je "potrebna bolja zaštita", a "Vol strit džurnal" je izvestio da ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti istražuju slučaj berze "FTX". 

Na nedavnoj konferenciji u Indoneziji, šef Bajnensa je rekao da je je finansijska kriza iz 2008. godine "verovatno tačna analogija" za ono što se dešava.

"Vratili smo se nekoliko godina unazad. Regulatori će s pravom ispitati ovu industriju mnogo, mnogo temeljnije, što je verovatno dobra stvar, da budem iskren", rekao je Žao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis