Biznis vesti

Đedović: "Ziđin" je strateški partner koji je promenio istok Srbije, zapošljavaju više od 7.000 radnika

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

17:58

Đedović: "Ziđin" je strateški partner koji je promenio istok Srbije, zapošljavaju više od 7.000 radnika
MRE/Zoran Petrović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas, tokom sastanka sa predstavnicima "Ziđin Majnin Grupe", da je održivo rudarstvo prioritet Srbije. Đedović je poručila da je Ministarstvo uvek spremno da pomogne realizaciju projekata u oblasti rudarstva, uz prethodno ispunjenje zakonskih propisa i zahteva koji se odnose na zaštitu životne sredine, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je istakla da su kompanije "Ziđin Majning Grupe" strateški partner koji je značajno promenio sliku istoka Srbije, imajući u vidu da zapošljavaju više od 7.000 radnika i da su prosečne plate zaposlenih u kompaniji znatno iznad republičkog proseka.

"One polako menjaju privrednu mapu i poziciju naše zemlje, jer će Srbija zahvaljujući, pre svega rudniku "Čukaru Peki", u godinama pred nama postati drugi najveći evropski proizvođač bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata", izjavila je Đedovićeva.

Modernizacija topionice pri kraju

Dodaje se da je ministraka posebno naglasila da je rudnik "Čukaru Peki" prvi zeleni rudnik, koji ispunjava sve ekološke standarde i izrazila uverenje da će do kraja godine, kako je i najavljeno, biti završena modernizacija topionice u Boru.

"Modernizacija topionice će, osim što će u značajnoj meri uticati na povećanje proizvodnje bakra, zlata i srebra, doneti ono što je najneophodnije građanima Bora, a to je značajno smanjenje zagađenja, smanjenje emisije sumpor-dioksida, odnosno čist vazduh", istakla je Đedović.

Navodi se da su "Srbija Ziđin grupu" predstavljali generalni direktor Đien Simin, njegov zamenik Gan Jongan i predstavnik "Ziđin Majnin Grupe" u Beogradu Džan Đigavn.

Prenosi se da su oni izvestili ministarku o realizovanim investicijama u proizvodnju i zaštitu životne sredine, kao i dinamici i planu razvoja rudnika.

Istakli su da je "Ziđin Majning Grupa" od dolaska u Srbiju do kraja oktobra ove godine investirala 2,233 milijarde dolara, da se velika pažnja posvećuje zaštiti životne sredine u koju je do sada uloženo 253 miliona dolara, kao i da prosečne zarade radnika premašuju 110.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis