Biznis vesti

Ziđin: Veliki Krivelj postaje najveći rudnik u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

15:43

Ziđin: Veliki Krivelj postaje najveći rudnik u Evropi
Ziđin: Veliki Krivelj postaje najveći rudnik u Evropi - Copyright Tanjug/Zoran Milić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Srbija Ziđin Koper predstavila je 11 novih teških kamiona za rudnik Veliki Krivelj kod Bora za koje je izdvojila 29 miliona dolara i najavila da će Veliki Krivelj iduće godine biti najveći rudnik u Evropi.

Predstavnici Ziđina su istakli da je proizvodnja na kriveljskom kopu utrostručena, kao i da će učinak novih kamiona doći do izražaja naredne godine.

Naredna godina je, kako su rekli, ključna za kompaniju pošto je planirano da u Velikom Krivelju tada bude dostignuta maksimalna proizvodnja od 72 miliona tona iskopina i 23,3 miliona tona rude, čijom preradom u novoj i staroj flotaciji treba da se podigne na 60.000 tona bakra u koncentratu.

"Zbog toga slobodno mogu da kažem da će iduće godine Veliki Krivelj biti najveći rudnik u Evropi", rekao je Čen Jaohuang.

Upravnik kriveljskog kopa Dejan Mitić kaže da je od dolaska Ziđina mnogo novca uloženo u nabavku nove rudarske mehaniziacije, ali da je investirano i u nove ljude.

U celom rudniku Veliki Krivelj, u svim njegovim pogonima, od 2019. do danas zaposleno je 456 novih radnika, a od toga na površinskom kopu i 130 vozača teških kamiona, rekao je Mitić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis