Biznis vesti

Vesić: Do početka letnje sezone otvaranje novog terminala na Aerodromu Nikola Tesla

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

16:57

Vesić: Do početka letnje sezone otvaranje novog terminala na Aerodromu Nikola Tesla
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji i dogradnji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" i najavio da će do početka sledeće letnje sezone biti otvoren novi terminal.

Vesić je, nakon obilaska radova, zahvalio partnerima iz Francuske, kompaniji "Vensi" koja, kako je rekao, upravlja sa 50-ak aerodroma u svetu.

"Oni ovde rade zaista veliki posao i mi smo im zahvalni na poslu koji rade za našu zemlju. Prema ugovoru o koncesiji oni su u obavezi da rekonstruišu i dograde beogradski aerodrom. U ovom trenutku se ovde sprovode investicije vredne oko 150 miliona evra, a njihova obaveza prema ugovoru je da sprovedu investicije ukupne vrednosti 732 miliona evra i oni će to uraditi", istakao je Vesić.

Naveo je da se novi terminal završava i najavio da će biti otvoren do početka letnje sezone.

"To znači da ćemo za one prave gužve koje počinju u letnjoj sezoni imati potpuno nov terminal i kapacitet beogradskog aerodoma će biti 15 miliona putnika", istakao je Vesić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Naveo je da je pre potpisivanja ugovora kapacitet bio oko pet miliona putnika i dodao da ćemo ove godine imati više od šest miliona putnika na beogradskom aerodromu, te da će sa svime što je urađeno sledeće godine biti još više putnika.

Naveo je da je urađena i nova umetnuta pista i dodao da će se, kada bude završena rekonstrukcija zgrade i otvoren terminal do početka sledeće letnje sezone, početi sa rekonstrukcijom stare piste koja nije rekonstruisana od 1962. godine.

"Kao što se može videti, već rade rekonstrukciju stare zgrade i nastaviće da rade i nadograđuju aerodrom kako se on bude razvijao i kako budemo imali više putnika", rekao je Vesić.

Dodao je da će ulaz biti na potpuno drugom mestu što će obezbediti veću komfornost putnika i najavio da će, kada se sve završi, biti rešen i problem taksista na aerodromu.

"To je jedan od najvećih problema i bruka ovog grada i to ćemo rešiti vrlo rigorozno, zajedno sa našim partnerima", rekao je Vesić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Fransoa Berizo je rekao da je ponosan što je ministru Vesiću, tokom obilaska radova, pokazao sve pozitivne promene koje su do sada uvedene na aerodrom od kojih su, dodao je, neke već vidljive.

"Radimo naporno kako bi ovi radovi bili završeni", rekao je i dodao da je proširenje kapaciteta zgrade veliki korak ka poboljšanju kvaliteta usluge putnika.

Generalni direktor AD Aerodrom Nikola Tesla Saša Vlaisavljević je zahvalio kompaniji "Vensi" na, kako je rekao, izvanrednoj saradnji prethodne četiri godine.

"Najznačajnija stvar za naše putnike, kojih će ove godine biti više od šest miliona je da ćemo za sledeću godinu imati i novi terminal i novu pistu. U vreme najveće krize u avioindustriji, u aviobiznisu oni su radii nesmanjenim kapacitetom i u ovom trenutku izvode se radovi vrednosti preko 150 miliona evra", rekao je Vlaisavljević.
 

Komentari (0)

Biznis