Biznis vesti

Nemačka kompanija RVE pokrenula arbitražni postupak protiv Gasproma

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

21:13

Nemačka kompanija RVE pokrenula arbitražni postupak protiv Gasproma
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka energetska kompanija RVE je inicirala pokretanje arbitražnog postupka protiv ruskog Gasprom zbog nizvršenih isporuka gasa, rekao je portparol RVE ne navodeći detalje. Ova izjava dolazi nakon što je prošle nedelje nemačka komunalna kompanija Uniper pokrenula arbitražni proces zahtevajući milijarde evra odštete od Gasproma zbog neisporučenog gasa, preneo je Rojters.

U poređenju sa Uniperom kompanija RVE značajno manje je zavisna od ruskog gasa. Ugovorom je predviđeno da do 2023. godine od Gasproma dobija 15 teravat časova (TWh) gasa, a od početka sukoba u Ukrajini ta količina je smanjena na 4 TWh. "U slučaju potpunog prekida snabdevanja (RVE) ruskim gasom, računamo da bi nabavka iz drugih izvora tih neisporučenih količina od 4 TWh koštala bi najmanje dodatnih 400 miliona evra", napisao je u junu ove godine Martin Tesije, analitičar u konsultantskoj firmi Stifel Riserč.

Komunalnoj kompaniji Uniper, koja je od prekida isporuka ruskog gasa u avgustu pretrpela gubitke od oko 11,6 milijardi evra, potrebno je 200 TWh gasa. Gasprom nije odgovorio na zahtev za komentar, ali ni nemački kompanija uvoznik gasa nije potvrdila da li je pokrenut arbitražni postupak.

Komentari (0)

Biznis