Biznis vesti

Mask i Tviter ponovo u žiži javnosti: Tužbe protiv kompanije uz tvrdnju da su više otpuštane žene

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

21:41

Mask i Tviter ponovo u žiži javnosti: Tužbe protiv kompanije uz tvrdnju da su više otpuštane žene
Tviter - Copyright Tanjug AP/Lea Suzuki/San Francisco Chronicle via AP

veličina teksta

Aa Aa

 Dve žene koje su izgubile posao na Tviteru  kada je milijarder Ilon Mask preuzeo vlasništvo nad tom društvenom mrežom, tužile su danas tu kompaniju federalnom sudu, uz tvrdnje da su prošlomesečna iznenadna masovna otpuštanja neproporcionalno više ugrozila radnice, prenosi AP.

Tužbu su u svoje i ime drugih zaposlenih ženau sličnoj situaciji podnele bivše zaposlene u Tviteru Karolina Bernal Strifling i Vilu Vren Turkal, a u tužbi navode da je 4. novembra otpušteno 57 odsto žena u poređenju sa 47 odsto muškaraca.

''Jaz je još veći za žene na poslovima vezanim za inženjering — 63 odsto je otpušteno, u poređenju sa 48 odsto muškaraca na inženjerskim pozicijama'', saopštila je advokatica za radnička prava Šenon Lis-Riordan.

Kako prenosi AP, ona je rekla da je Mask ranije dao ''niz javno diskriminatorskih primedbi o ženama i tako dodatno potvrdio da je veći uticaj masovnog otpuštanja na zaposlene žene bio rezultat diskriminacije''.

Ova tužba za diskriminaciju poslednja je u nizu pravnih procesa pokrenutih nakon masovnih otpuštanja radne snage Tvitera, preneo je AP.

Nekoliko dana nakon što je u aprilu ove godine Mask kupio Tviter počelo je masovno otpuštanje, a nastavljeno je i tokom novembra, kada su otpušteni inženjeri koji su javno kritikovali Maska, dok je preostalim zaposlenima ponuđen otkaz uz tromesečnu otpremninu ili da potpišu da pristaju na ''izuzetno težak rad'' i podršku kompaniji u novom pravcu, nakon čega je više desetina inženjera ostalo bez posla, navodi AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis