Fokus

Mask pita korisnike Tvitera: Da li treba pomilovati Asanža i Snoudena?

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

09:50

Mask pita korisnike Tvitera: Da li treba pomilovati Asanža i Snoudena?
Mask pita korisnike Tvitera: Da li treba pomilovati Asanža i Snoudena? - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder i vlasnik Tvitera Ilon Mask, danas je postavio anketu na svom nalogu u kojoj pita korisnike ove društvene mreže da li treba pomilovati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

"Ne izražavam svoje mišljenje, ali sam obećao da ću sprovesti anketu. Pitam da li treba pomilovati Asanža i Snoudena", naveo je Mask i ponudio dve opcije - "da" i "ne".

Asanžu (51) u SAD preti 175 godina zatvora zbog optužbi za objavljivanje poverljivih informacija, nalazi se u strogo čuvanom zatvoru u Britaniji, Belmaršu, preneo je TASS.

Vodeći zapadni mediji, uključujući "Njujork tajms", "Gardijan", "Tajms", Mond" i "El Pais", pozvali su vladu SAD da odbaci optužbe protiv Asanža zbog puštanje u javnost poverljivih informacija.

Asanž je nedavno podneo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog moguće ekstradicije iz Britanije u SAD.

Snouden (39) je izašao u javnost 2013. godine sa informacijama o metodama elektronskog nadgledanja američkih obaveštajnih agencija, uključujući i nelegalno prisluškivanje razgovora stranih lidera.

On je pobegao iz SAD i zatražio azil u nekoliko zemalja, uključujući i Rusiju. Moskva mu je 1. avgusta 2014. godine dala dozvolu za boravak, a ove nedelje je dobio ruski pasoš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet