Biznis vesti

Magacini puni, cena i dalje visoka, a kupaca nema: Stručnjaci ukazuju na ekonomski apsurd na tržištu peleta

Komentari

Autor: LJiljana Pavlović

17/12/2022

-

13:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je, nakon zabrane, ponovo odobrila izvoz ograničenih količina peleta do kraja januara 2023. godine. Članovi Privredne komore Srbije, na čiju inicijativu je promenjena uredba i dozvoljen izvoz, ocenjuju da je ova odluka doneta u pravo vreme, kada je domaće tržište snabdeveno peletom, a u magacinima ima dovoljno zaliha. Neki proizvođači, međutim, smatraju da ta odluka kasni i da predviđena kvota za izvoz nije dovoljna.

Peleta u magacinima sada ima, ali trenutno ne i kupaca jer su se uglavnom obezbedili za ovu sezonu. Zbog krize i regulisane cene, kažu prodavci, ova godina bila je jedna od najtežih.

"Nije razgraničena cena proizvođača i trgovca i onda su fabrike podigle cene skoro do maksimuma, a za nas trgovce nije bilo uopšte prostora. Ograničavali su nam količine svakog meseca, par kamiona, to nije bilo dovoljno, a potražnja je bila ogromna, tako da je baš bila teška ova godina", kaže Danijel Stojanović, iz preduzeća "Deni Plus" iz Malošišta.

Proizvodjači manju isporuku pravdaju nedostatkom sirovina. Veći su, kažu, i troškovi proizvodnje, a ograničene cene i zabrana izvoza dodatno su otežali poslovanje. Odluka da se ponovo dozvoli izvoz, kažu na jugu Srbije,  kasni bar mesec dana, jer je domaće tržište već do novembra snabdeveno peletom, a zalihe će teško plasirati i kod stranih kupaca u regionu, jer je i tamo potražnja trenutno mala.    

"Mi smo već izgubili nekoliko ozbiljnih kupaca u Makedoniji, snabdelili su se iz Crne Gore i Turske, iskoristili su naše odsustvo. Država gubi, mi gubimo, svi gube. Izgubili smo novac, kupce, a država je izgubila porez", kaže Stevan Radoičić iz "Termo pelleta" iz Bojnika. 

profimedia

 

Radoičić dodaje da je kvota od 24.000 tona na 40 proizvođača peleta u Srbiji mala i da će mnogima ostati značajne zalihe, što će spustiti cenu proizvoda, ali ne i proizvodnje, pa očekuje još jednu tešku godinu.  

"Rekao sam da su nas vratili u kameno doba, ali da ne budem grub, vratili su nas u period kada smo grcali u kreditima", kaže Radoičić.

PKS: Odreagovali smo čim smo dobili signal od proizvođača

Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku PKS, smatra da je odluka o podizanju rampe za izvoz peleta izbalansirana i da je došla u trenutku kada je domaće tržište dobro snabdeveno dovoljnim količinama ogreva.

"Mi smo odmah odreagovali, čim smo dobili signal od naših proizvođača. Donošenje jedne ovakve administrativne odluke koja podrazumeva uvođenje kvota za izvoz je zahtevala doređeni vremenski period da se to realizuje i to je možda malo produžilo vreme ili period izvoza. Mislim da će ovih dana krenuti značajne količine u izvoz i da će naši proizvođači plasirati sve zalihe koje se trenutno gomilaju u magacinima", rekao je Savić.

On objašnjava da je kvota od 24.000 tona odobrena za decembar i januar i dodaje da postoji preliminarni dogovor da, ukoliko domaće tržište bude dovoljno snabdeveno, da će se izvoz i u narednim mesecima biti dozvoljen.

"Ukoliko domaće tržište bude zadovoljeno i ako naši potrošači budu imali dovoljno i ogrevnog drveta i peleta, Vlada Srbije nema razloga da ne ispuni želje i namere proizvođača da plasiraju svoj proizvod i u inostranstvo", rekao je Savić za Euronews Srbija.

profimedia

 

Podsetio je da je cena na domaćem tržištu regulisana i da izosi 38.000 dinara u maloprodaji.

On je objasnio da je prvi ciklus izdavanja odobrenja za izvoz period kada se i administracija i proizvođači prilagođavaju.

"Proizvođači će nominovati količine koje imaju dogovorene sa svojim partnerima i imaju fakture za izvoz. To će podneti komisiji, a do 10. u mesecu se razmatraju svi zahtevi i količine od 24.000 se raspoređuje na sve izvoznike", objasnio je Savić.

On kaže da se Evropa velikim delom snabdela iako još postoji potražnja i dodao da naša tradicionalna tržišta- makedonsko i grčko, kao i Italija i Austrija traže još neke količine.

"Magacini puni, a cena i dalje visoka"

Ekonomisti se slažu da proizvodjači imaju problema i da je dobro da mogu da izvezu određene kolčine peleta, ali da je apsurd da su magacini puni, a cena i dalje visoka.  

"Sve to govori da je to tržište duboko deformisano, jer nikako da se usaglase ponuda i potražnja. I plus se umešala država, i kad imate administriranje na tržištu uvek su moguće ovakve situacije, ili da nema robe ili da nije izneta. Proizvođači moraju da reše problem kanala snabdevanja, a kupci će očekivati niže cene", kaže profesor dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

profimedia

 

Da li će tako i biti, nemoguće je prognozirati, kaže, jer nas zbog geopolitičkih dešavanja u svetu i energetske krize očekuje još jedna neizvesna godina na tržištu energenata. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dejan

19.12.2022 10:29

Posto su magacini puni a podigli ste cene do neba sad uzmite pa jedite pelet. Sve lopov do lopova

Biznis