Aktuelno

Vujović: Prelazak sa grejanja na ugalj na grejanje na pelet jedna od mera za bolji kvalitet vazduha

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

13:11

Vujović: Prelazak sa grejanja na ugalj na grejanje na pelet jedna od mera za bolji kvalitet vazduha
Irena Vujović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju i da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha, saopštilo je Ministarstvo.

Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen je veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, koje su mahom stare 50 i više godina, rekla je Vujović posle obilaska kotlarnice stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju Ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj i omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu kako je to bilo prethodnih decenija.

Prema njenim rečima, benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji.

"U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji", rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima Ministarstva i sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija