Biznis vesti

Đedović: Srbija može da računa da će dobijati trećinu svojih ukupnih potreba za gasom iz Azerbejdžana

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

12:32

Đedović: Srbija može da računa da će dobijati trećinu svojih ukupnih potreba za gasom iz Azerbejdžana
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovim i Džabarovim.

Ocenila je u izjavi za Tanjug da su današnji razgovori bili dobri i produktivni i ukazala da imamo već dogovorenu stratešku saradnju u oblasti energetike na koju treba da se naslonimo i da sa predstavnicima njihovih energetskih preduzeća pričamo o diverzifikaciji, pre svega gasom. 

Đedovićeva je navela da je Azerbejdžan zemlja koja je "prepoznata da pomogne celoj Evropi kada je gas u pitanju".

"Mi završavamo sledeće godine gasnu interkonekciju sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da Srbija zapravo postane i deo južnog gasovoda što za nas znači veće količine gasa, veću sigurnost snabdevanja, veću nezavisnost", rekla je Đedovićeva.

Razmatra se mogućnost uvoza struje

Dodaje da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost uvoza struje iz Azerbejdžana.

"Bitno je da vidimo koji je to momenat kada razgovaramo o uvozu i kako da obezbedimo transmisiju te struje preko Bugarske i Turske, kada imamo osnova za to, pošto ova zima i nije relevantna, jer na primer mi u decembru nismo imali uvoz uopšte. Da obezbedimo sigurne količine za narednu zimu", ocenila je Đedovićeva.

Ona je istakla da kroz saradnju i prijateljstvo, pre svega, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva imamo platformu za našu dalju saradnju i da je energetika jedan od stubova te saradnje.

"Podzemni kabl za prenos električne energije biće koristan za Srbiju"

"To znači da će i budući projekat koji je Azerbejdžan dogovorio sa EU, a to je izgradnja podzemnog kabla za prenos električne energije, koji će, kada se bude realizovao biti koristan i za nas kao tranzitnu zemlju", zaključila je Đedovićeva.

U posetu Azerbejdžanu ministarka Đedović dolazi u februaru, kada bude na najvišem nivou sastanak u vezi sa izgradnjom Južnog gasnog koridora, gde će Srbija izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, postati tranzitna zemlja i za zemlje Evrope i za svoje potrebe. 

Navodi da će do tada kroz rad i kroz zajedničku formiranu radnu grupu  energetska preuzeća dogovarati naredne korake u vezi sa ugovaranjem kolicina gasa koje ćemo uvoziti iz Azerbejdžana. 

Mail: Srbija u 2023. ulazi sa stabilnim javnim finansijama

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je zadovoljan, iako je ova godina bila veoma teška i istakao da Srbija u 2023. godinu ulazi sa stabilnim javnim finansijama. 

"Moje obećanje građanima jeste da ćemo nastaviti da se borimo za svaki dinar u budžetu, za svako novo radno mesto, svaku novu fabriku i da obezbedimo neophodnu stabilnost", rekao je za Tanjug Mali, koji je u delegaciji Srbije u poseti Azerbejdžanu na čelu sa  predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

Naglasio je da je postizanje stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom ne samo potvrda naših dobrih rezultata u prošlosti nego i potvrda da dalje nastavljamo sa reformama.

Mali je naveo da je Srbija sa više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija rekorder u regionu i veoma važnim ocenio to što je potvrđen kreditni rejting zemlje.

"U budžetu za 2023. godinu smo odvojili novac za nastavak svih kapitalnih investicija, dakle auto-puteva, Beogradskog metroa, bolnica, škola. Od 1. januara kreće povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, za vojnike 25 odsto, povećavamo minimalnu zaradu za 14,3 odsto i penzije za 12,1 odsto, što sa novembarsklim povećanjima iznosi više od 20 odsto", rekao je Mali za Tanjug.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis