Biznis vesti

Cena gasa u Evropi u padu: U decembru niža za 48 odsto u odnosu na novembar

Komentari

Autor: FoNet

31/12/2022

-

16:35

Cena gasa u Evropi u padu: U decembru niža za 48 odsto u odnosu na novembar
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi je na kraju decembra pala 48 odsto u odnosu na kraj novembra i iznosila je oko 845 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima Londonske berze ICE o januarskim i februarskim fjučersima, a osnovni razlozi za to bili su veoma toplo vreme u Evropi i velike rezerve gasa u skladištima.

Poslednjeg dana novembra gasom se trgovalo po ceni od oko 1.558 dolara za 1.000 kubnih metara, da bi 30. decembra ovogodišnje trgovanje bilo zatvoreno na 845 dolara, preneo je TASS.

Prosečna cena gasa u Evropi u decembru iznosila je oko 1.272 dolara za 1.000 kubnih metara, a u novembru 1.262 dolara. Visoka prosečna decembarska cena posledica je temperatura koje su u prvoj polovini meseca bile znatno ispod prosečnih u većini evropskih zemalja.

Ukupno je na kraju ove godine povećanje cena gasa u Evropi iznosilo oko 10 procenata. Prosečna cena gasa na berzanskom trgovanju 2022. godine bila je oko 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara.

Nakon niskih temperatura u prvoj polovini decembra, a drugoj je došlo do velike promene i temperature u većini zemalja Evropske unije bile su znatno iznad prosečnih, što je dovelo ne samo do smanjenja povlačenja gasa iz skladišta, već i do povećanog ubrizgavanja u njih do rekordnih nivoa.

Pored toga, udeo vetra u proizvodnji električne energije u Evropskoj uniji i dalje je stabilan i iznosi oko 20 procenata, a 30. decembra je dostigao rekord od 34,4 odsto.

Gasna skladišta u Evropi sada su popunjena 83,23 odsto, što je 12,9 odsto više od proseka za taj datum u poslednjih pet godina, i sadrže 90,08 milijardi kubnih metara gasa.

"Gasprom" je, međutim, upozorio da ni skoro maksimalne rezerve gasa u skladištima velikim evropskim zemljama ne garantuju pouzdan prolazak kroz zimski period, jer će opterećenje tih objekata ove zime biti veće nego prethodnih godina zbog promena u logistici i u izvorima snabdevanja gasom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis