Biznis vesti

Beograd ima više od 5.600 restorana: Vašington post sastavio listu najinovativnijih koje bi turisti trebalo da posete

Komentari

Autor: Vašington post / Euronews Srbija

06/01/2023

-

16:30

Beograd ima više od 5.600 restorana: Vašington post sastavio listu najinovativnijih koje bi turisti trebalo da posete
Beograd ima više od 5.600 restorana: Vašington post sastavio listu najinovativnijih koje bi turisti trebalo da posete - Copyright Copyright Salon 1905

veličina teksta

Aa Aa

Američki list Vašington post objavio je listu inovativnih beogradskih restorana, koje bi turisti morali da posete prilikom obilaska srpske prestonice. Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square.

Američki list je nahvalio srpske kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.

U tekstu se navodi da je Beograd devastiran i obnavljan više od 40 puta i da su se vremenom mnoge stvari u Srbiji menjale, ali da su plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume uvek opstajale.

Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.

Kako navode, prošle godine je prestižni francuski restoranski vodič Gault&Millau objavio prvi vodič kroz Srbiju i proglasio osnivača i kuratora koncepta New Balkan Cuisine, Vanju Puškara, kuvarom godine u Srbiji.

Vašington post ističe da je, krajem 2021. godine, Mišelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao "preporučeni" i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.

Rekordna godina po broju turista i zaradi

Prema podacima Agencije za privredne registre u Beogradu ima ukupno 8.214 ugostiteljskih objekta, među kojima je 5.689 restorana i kafana. U glavnom gradu Srbije posluje i 459 hotela, kao i 2.066 kafića.

Tanjug/Tara Radovanović

 

U Turističkoj organizaciji Beograda kažu da je prethodna, 2022. godina bila rekordna po broju turista, ali i zaradi. Beograd je već u oktobru prevazišao 2019. godinu, koja je u razmerama svetskog turizma važila za najbolju.

"Još u oktobru je broj turista, koji je posetio Beograd, prešao milion. To je za 75 odsto više dolazaka i 50 odsto više noćenja nego prethodne, 2021. godine", navode u TOB.

Najviše gostiju iz Rusije i Turske

Među najbrojnijim turistima prošle godine bili su gosti iz Ruske Federacije koji su zabeležili 67.124 dolazaka i 320.380 noćenja, potom iz Turske 63.278 dolazaka i 202.998 noćenja i Nemačke sa 52.402 dolazaka i 110.514 noćenja. Među prvih pet po broju su i gosti iz regiona, i BiH sa 50.225 dolazaka i 90.993 noćenja i iz Crne Gore sa 33.931 dolazaka i 76.649 noćenja.

"Ako pogledamo ostavrenu zaradu u decembru i januaru, zaključujemo da Novu godinu u Beogradu najviše vole da provedu gosti iz okruženja, BiH, odnosno Republike Srpske, ali i Crne Gore, Hrvatske, Turske, Rumunije i Severne Makedonije. Strani turisti u Beogradu troše, u proseku od 870 do 450 evra. Među najvećim trošadžijama su upravo gosti iz okruženja. Tu se, najviše, izdvajaju turisti iz BiH, odnosno Republike Srpske koji spavaju u dobrim hotelima, troše u kafanama, a izuzetno vole da šopinguju u Beogradu", kažu u Turističkoj organizaciji Beograda.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Oni navode da je korona uticala na turizam Beograda veoma stimulativno i napominju da su Beograd i Istanbul dva grada koja su se najbrže oporavila od korone, što je priznala i pohvalila Svetska turistička organizacija.

Beograd raspolaže sa 27.906 ležajeva, što je za 2.536 ležajeva više nego prošle, 2021. godine. Najviše turista bira hotele sa četiri zvezdice (čak 65.970 gostiju biralo je ovaj vid smeštaja). Zanimljiv je podatak da najviše noćenja ostvari se na Novom Beograd! Na Novom Beogradu je do oktobra ostvareno više od pola miliona noćenja!  Inače, Beograd je tokom korone postao bogatiji za deset novih hotela, a ove godine se očekujemo otvaranje novih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis