Novosti

Sankcije Moskvi nehotice doprinele turizmu u Srbiji - sve više Rusa u Beogradu, troše velike svote novca

Komentari

Autor: Tara Tomović

08/05/2022

-

10:03

Sankcije Moskvi nehotice doprinele turizmu u Srbiji - sve više Rusa u Beogradu, troše velike svote novca
Sankcije Moskvi nehotice doprinele turizmu u Srbiji - sve više Rusa u Beogradu, troše velike svote novca - Copyright pixabay, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Prvomajski praznici bili su idealna prilika za putovanje - što zbog većeg broja slobodnih dana, što zbog lepog vremena. Procenjuje se da je oko 700.000 građana naše zemlje putovalo u inostranstvo dok je drugi deo njih boravio na nekoj od domaćih destinacija. Osim toga, primetan je bio i veliki broj stranih turista koji koriste proleće da obiđu našu prestonicu.

Ova godina je pak, drugačija jer je donela jednu novu strukturu turista u Beograd. Pored turista iz regiona, koji su tradicionalno najbrojniji, beleži se sve veći broj ruskih turista.

Naime, nakon ruske invazije na Ukrajinu sledile su sankcije, a jedna od najoštrijih je svakako ona koja se tiče zabrane letenja ruskim avio-kompanijama u zemlje EU. Osim toga, i strane avio-kompanije obustavile su svoje letove ka Rusiji, što je recipročna mera ruske vlade. Tako ni ruskim turistima, koji planiraju da provedu praznike van zemlje nije ostalo previše opcija kada je u pitanju direktan avio-prevoz - Istanbul ili Beograd.

Da je broj ruskih turista u našoj prestonici sve veći potvrdio je i direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović premda su oni i u prethodnoj godini zabeležili porast dok još nije bila aktuelna kriza u Ukrajini i sankcije Zapada.

Primera radi, prošle godine smo u odnosu na 2020. imali 169 odsto više noćenja i 256 odsto više dolazaka iz Rusije. Osim toga, TOB godinama sarađuje sa poslovnim partnerima iz Sankt Peterburga i Krasnodara.

Gosti iz Rusije troše puno novca

Prvi veći porast ruskih turista u Beogradu zabeležen je prošle godine u okviru tzv. vakcinalnog turizma, kada je veliki broj njih dolazio da primi neku od vakcina protiv korone stranih proizvođača. Prethodno je vlada Srbije 9. avgusta omogućila besplatnu vakcinaciju za strane turiste koji su smešteni u hotelima, hostelima, a prijave su se obavljale preko ugositeljskih objekata ili turističkih agencija koje su ugovarale putovanja.

Tako je i Rojters izvestio da su ruske agencije prodavale aranžmane za zemlje u kojima su Rusi mogli da prime vakcinu stranog proizvođača budući da Sputnjik V nisu odobrile ni EU, ni SZO, što je značilo da lakše mogu da putuju u strane zemlje. Cene aranžmana za Srbiju iznosile su između 600 i 850 evra.

Popović kaže da svaka nestabilna situacija, kao što su pandemija i rat u Ukrajini, neminovno utiču na turizam, ali mogu biti i dobra šansa koju Srbija treba da iskoristi.

"Svaki gost je rado viđen gost. Ruski turisti su godinama među našim najbrojnijim gostima koji ujedno i odlično troše. Beograd im je uvek bio zanimljiv, pre svega zbog slovenskog porekla i pravoslavlja koje nas spaja. Dolaze na pokloničke ture, ali i u provod pošto naš grad ima dobru atmosferu", kaže on u razgovoru za Euronews Srbija.

Unsplash

 

Međutim, uprkos aktuelnoj geopolitičkoj situaciji i porastu ruskih turista u Beogradu, Popović naglašava da nije dobro bazirati turizam samo na turistima iz jedne zemlje.

"Zbog toga su nama svi turisti podjednako dragi, pa čak i oni koj dolaze na jednodnevni izlet u Beograd jer i oni moraju nešto da potroše, ponesu lepe uspomene i dalje nastave da promovišu srpsku prestonicu", dodaje.

Treba napomenuti i da su u toku prošle godine i ukrajinski turisti zabeleželili porast i ostvarili 15.329 noćenja.

"To nas čini jedinom zemljom u Evropi u kojoj se i Rusi, i Ukrajinci osećaju podjednako dobro i dobrodošlo", nastavlja.

Sve više turista iz Slovačke i Mađarske

Podaci Turističke organizacije Beograda pokazuju da je, tradicionalno najveći broj turista tokom praznika došao upravo iz regiona. Nevezano za praznike, oni koriste svaki slobodan vikend da dođu u Beograd, a najviše ih je iz Severne Makedonije, Republike Srpske i Crne Gore.

"Gosti iz Turske su takođe redovni gosti, a prošle godine je Beograd posetilo 89 odsto gostiju iz ove zemlje što je više nego 2020", ističe.

Osim toga, maj je period u godini kada su pojačana turistička putovanja i za očekivati je više gostiju.

"Beograd je spreman u svakom pogledu na nove, ali i 'stare' turiste. Mnoge gradske celine su osvežene, novi trgovi otvoreni, muzeji renovirani, parkovi i izletišta uređeni i svi su uslovi ispunjeni da svako poželi da dođe u Beograd", dodaje Popović.

Kada se pogledaju podaci za prošlu godinu, turisti iz gotovo svih zemalja nastavljaju da se vraćaju u Beogradu, ali se pojavljuju i novi.

"Recimo, broj slovačkih turista je prošle godine bio za 159 odsto veći nego 2020. godine.

Radujemo se i što su mađarski gosti ostvarili porast od 115 odsto", kaže Popović.

Ipak, nema sumnje da nas je iskustvo sa pandemijom virusa korona naučilo nečemu, a to je da region uvek treba da bude u fokusu promocije.

"Tako će biti i ove godine jer TOB planira promociju u svim zemljama regiona, ali i na kineskom tržištu", zaključuje Popović u razgovoru za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Putovanja