Biznis vesti

Kakva je budućnost stočnog fonda u Srbiji? Stočari jedini izlaz vide u velikim subvencijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2023

-

18:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednik Milovan Ivanković iz Zasavice kod Sremske Mitrovice bavi se uzgojem svinja 24 godine. Na godišnjem nivou, kroz njegovu farmu prolazilo je 12.000 svinja, ali hangar za uzgoj danas je prazan. S obzirom na to da je stočna hrana poskupela a domaće svinje pojeftinile, gubici u poslovanju su neminovni, te se obori prazne jedan za drugim. Milovan smatra da je Vladina mera u ovom trenutku neophodna, jer svinja nema.

"Ovo sad što se dešava, trebalo se desiti pre tri ili četiri godine. Mi smo ugasili proizvodnju prasadi. Trenutno u Srbiji imamo matičnih 70.000 krmača, i to je jako veliki problem. To će se teško obnoviti bez izuzetno viusokih subvencija", kaže Ivanković.

Da je stočni fond godinama u nezavidnom položaju, saglasni su i poljoprivrednici i resorno ministarstvo, ali se donekle razilaze u strategiji za oporavak. Odluka o ukidanju carine i prelevmana od 8,7 dinara po kilogramu na uvoz prasadi i goveda, prema rečima ministrke Jelene Tanasković, odnosi se samo na onu prasad i junad koja će biti uzgajana u Srbiji. Reč je o kratkoročnoj meri koja će trajati samo godinu dana.

"Postoji statistika koja kaže da mi imamo minus na farmama od oko milion prasadi u ovom trenutku. Ideja je da te farme popunimo, vratimo poljoprivredne proizvođače njihovom izvornom biznisu ili motivišemo neke mlade koji bi želeli da se time bave, i da im pomognemo", rekla je ministarka za Euronews Srbija.

Da bi se stočari vratili svom poslu i da bi država privukla mlade da se time bave, neophodne su ozbiljne subvencije, i u tome poljoprivrednici vide izlaz.

"Niko neće da hrani više svinje za hiljadu ili dve hiljade dinara. Smrdiš ceo dan, tri puta moraš da se istuširaš kad treba negde da odeš. Definitvno se mora strategija uraditi za podizanje stočarstva u celoj Srbiji. Ako se to ne uradi što pre, imaćemo veliki problem", kaže Ivanković.

I Unija uzgajivača Srbije odluku Vlade vidi kao kratkoročno rešenje, i poput Ivankovića predlažu veće subvencije za uzgajivače.

"Mi moramo strateški da razmišljamo kako ćemo da zaustavimo trend pada stočnog fonda u Srbiji, u ovom slučaju pad broja svinja. Ako smo uvozno zavisni onda to nije dobro, jer imamo najznačajniji resurs - ratarsku proizvodnju i proizvodnju stočne hrane", rekla je za Euronews Srbija Sanja Čelebićanin, predstavnica Unije uzgajivača svinja Srbije. 

Odluka Vlade o ukidanju carine i prelevmana na uvoz prasadi i goveda do 50 kilograma izazvala je oprečna mišljenja. Jedni smatraju da je odluka u službi stočnog fonda i uzgajivača, a drugi da je na njihovu štetu. Stočarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, ali u svetlu najnovije odluke izgleda da se ova delatnost nalazi na prekretnoj tački.

 

Komentari (0)

Biznis