Biznis vesti

HAVARIJA NA KOPU KOLUBARA: Nema povređenih, Đedović: "Nije ugroženo snadbevanje strujom"

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

07:32

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U kopu Kolubara došlo je noćas do havarije na polju E kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera. U incidentu nije bilo povređenih. Iz EPS-a navode da je trenutno zaustavljena proizvodnja bagera "glodar 7" koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu.

Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB "Kolubara“ nije ugrožena, navodi se u saopštenju EPS-a.

U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera "glodara 7“, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera "glodar 8", a u petak će se uključiti i "glodar 2" kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa "glodar 7", dodaje se u saopštenju.

Euronews Srbija/Maja Popović

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je kop tokom noći i rekla da nema povređenih niti većih oštećenja na opremi, kao i da neće biti ugroženo snabdevanje strujom Lazarevca i okolnih mesta.

"Došlo je do havarije u RB Kolubara, klizišta koje je zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovo istočno polje (E) i htela sam da se uverim da nema većeg oštećenja na opremi. Niko nije povređen i najvažnije je da su tu već ljudi koji saniraju situaciju", rekla je Đedovićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Istakla je da neće biti ugroženo snabdevanje strujom, kao ni toplotnom energijom za stanovnike Lazarevca i okolnih mesta.

"Trafo stanica nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda da i ona ne bude ugrožena. Ali, ona samo napaja kopove, to jeste ne napaja okolna mesta, ni manja, niti veća. Ima dovoljno uglja na deponijama za snabdevanje toplane koja greje Lazarevac", rekla je Đedovićeva.

Kaže da je, ipak, brine to što je prozvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža.

eps.rs

 

"Moramo da radimo na većim količinama deponija ugalja, to jest, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje  građana električnom energijom došli u pitanje. Iz papira i izveštaja se neke stvari ne mogu videti i zato sam tu večeras da se uverim da su stvari pod kontrolom - došlo je do havarije, ali nije ugroženo ni snabdevanje strujom okolnih mesta, a ni grejanje", zaključila je Đedović.

EPS u saopštenju dodaje da je rad svih proizvodnih kapaciteta "Elektroprivrede Srbije" stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne. Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra. I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7 -10 GWh) dnevno, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis