Biznis vesti

Dokle se stiglo sa istragom havarija u EPS - Grčić otišao, pitanja ostala

Komentari

Autor: Z. Radović

20/01/2022

-

08:00

Dokle se stiglo sa istragom havarija u EPS - Grčić otišao, pitanja ostala
Dokle se stiglo sa istragom havarija u EPS - Grčić otišao, pitanja ostala - Copyright EPS, Tanjug/Miloš Milivojević, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana od prve havarije u Termo-elektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu i još nekoliko incidenata koji su zabeleženi u energetskom sektoru još nema zvaničnih informacija o njihovim uzrocima. Do sada su ovi događaji doveli do smene četiri izvršna direktora, a potom i ostavke vršioca dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorada Grčića, ali i do još jedne krivične prijave koju je protiv njega podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

U međuvremenu, lopticu odgovornosti za havarije, međusobno se optužujući za propuste, iz dvorišta resornog ministarstva prebacuju u najveće preduzeće u energetskom sektoru. U ceo slučaj je uključena i Bezbednosno-informativna agencija, a pre nekoliko dana je završena i istraga o prvim incidentima koju je sprovela unutrašnja kontrola EPS. 

Oni su utvrdili da se kolaps u TE “Nikola Tesla” desio zbog sabotaže, a na osnovu tog izveštaja, kako je objavio Insajder, podnete su dve krivične prijave, i to protiv radnika. Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je izjavila da ne može da prihvati da su krivi rudari i istakla da je odgovornost ipak na rukovodstvu "Elektroprivrede Srbije".

"Ukoliko je nerad sabotaža, mi prihvatamo da je bila sabotaža. Za incident u TENT optuženi su zaposleni da bi se aboliralo rukovodstvo. Rudari su radili svoj posao, oni su lopatama vadili blato iz kotlova i spasili sistem. Rukovodstvo je loše radilo", izjavila je Atanacković za Insajder TV.

Na osnovu izveštaja unutrašnje kontrole podnete su krivične prijave protiv radnika za izazivanje opšte opasnosti i materijalnu štetu koja se tek utvrđuje, a u njemu se navodi i da je cilj bio "rušenje kredibiliteta rukovodstva javnog preduzeća EPS". Tokom kontrole je utvrđeno da zaposleni u Kolubari nisu razdvajali jalovinu od uglja i da je takva smesa bez upozorenja dopremljena do TE "Nikola Tesla", gde je ponovo zakazala kontrola. 

tent.rs

 

Državna sekretarka je, kako piše u saopštenju Ministarstva energetike, rekla da će konačnu reč o tome ko je odgovaran za kolaps u TE "Nikola Tesla" ipak dati policija i BIA. Ona je navela da nadležni iz ministarstva već godinu dana pričaju da "javna preduzeća u energetskom sektoru ne rade kako treba".

Dve krivične prijave protiv Grčića

Kako je istakla, prvu krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića, podneli su na početku rada, zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat, dok je druga krivična prijava podneta posle prve havarije, "zbog saznanja do kojih su došli posle niza događaja od 12. decembra, koji su doveli do kolapsa u elektroenergetskom sistemu".

Na pitanje o odgovornosti Ministarstva energetike za nekoliko uzastopnih havarija, Atanacković je navela da je ministarstvo proteklih godinu dana radilo svoj posao i da su ukazivali na probleme i postavljali pitanja, što je, kako je rekla i bio njihov posao, a da menadžment nema pravo da ne odgovori, da ne dolazi na sastanke i da govori neistine.

Milorad Grčić je u pisanoj ostavci optužio ministarku Zoranu Mihajlović da, za tuđe interese,  razgrađuje celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor.

"Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast", naveo je Grčić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je u pismu preuzeo deo odgovornosti za havarije i napisao da "želi jasno istakne da nije bilo dovoljno novih investicija". Naveo je da su brojni razlozi zbog kojih se nisu ostvarili neki od planiranih projekata, a neki drugi su kasnili sa realizacijom, ali da će "kao čovek koji je naučio da preuzima odgovornost", reći da je on isključivo odgovoran za to. 

Na nedostatak investicija u energetskom sistemu više puta su ukazivali i stručnjaci u ovoj oblasti. Oni smatraju da do ovakvih incidenata može doći i slučajno, ali ipak ističu da bi ono što se u poslednje vreme dešava mogla da bude posledica neadekvatnog održavanja godinama unazad.

"Verovatno je dosta veliki problem u održavanju delova, opreme, jedan dugi niz godina. To nije nastalo juče, sistem je veliki da bi u kratkom roku moglo da se dođe u ovo stanje. Ne može se očekivati ni poboljšanje u kratkom roku", kazao je za Euronews Srbija eneregtski stručnjak Aleksandar Kovačević.

Podsetimo, do prve havarije je došlo 12. decembra, kada je šest blokova TENT-a ispalo iz pogona. Utvrđeno je da je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrane. Usledili su novi incidenti, pa je 20. decembra došlo do eksplozije i u postrojenju za sušenje uglja u Kolubara-Preradi u Vreocima.

U eksploziji nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta, na autklavu, uređaju u kojem se suši ugalj namenjen za maloprodaju. Tu havariju prouzrokovao je požar koji je prethodno izbio u Bloku B1, kada se zapalio gorionik, a potom i pokvario mlin na Bloku B2.  Poslednji ozbiljan incident dogodio se na kopu Tamnava - Zapadno Polje u Kolubari, kada je izbio požar na bageru odlagaču. Ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da je nastala havarija na najbitnijem odlagaču u Kolubari koji košta 18, 8 miliona evra i da će njegova popravka trajati godinu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis