Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama - ponovo poskupljuju i benzin i dizel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2023

-

11:22

Nove cene goriva na pumpama - ponovo poskupljuju i benzin i dizel
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Maksimalna prodajna cena litra evrodizela i evro premijum BMB 95 benzina u narednih sedam dana biće  200 dinara za dizel, odnosno 170 dinara za benzin, potrđeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu trgovine. Maksimalna cena litra evrodizela u proteklih nedelju dana iznosila je, 198 dinara, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 167 dinara.

Vlada Srbije od februara prošle godine kontroliše cene goriva, a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo. Kada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinar, a dizel 179 dinara.

Vlada Republike Srbije usvojila je juče na sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, što znači da će i u narednih mesec dana država kontrolisati cenu benzina i dizela. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, trajanje Uredbe se produžava do 28. februara, a u cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici su donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 takođe do 28. februara, kao i o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa do istog datuma. Sve ove odluke primenjuju se od 1. februara.

"Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Raste cena nafte na međunarodnim tržištima

Cene nafte skočile su na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara s obzirom da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u SAD. Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na zatvaranju trgovanja i iznosila je 87,16 dolara. Isto toliko poskupeo je barel na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 81,19 dolara.

Trgovci su se usredsredili na očekivanja o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mera protiv kovida, prenele su agencije.

AP Photo/Amr Nabil, File

 

Podršku tržištima pružila su i kretanja u SAD, gde se pokazao upola slabiji rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za samo nešto više od 500.000  barela.
Trgovci su zadovoljni i podacima o rastu američkog BDP-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju za 2,9 posto, što je više od očekivanog. 

Rast je ipak znatno usporio na kraju godine, uz godišnju stopu rasta od jedan posto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis