Biznis vesti

Zakon usmeren protiv ruskih tajkuna u Britaniji nije doneo očekivane rezultate: Otkrili samo četiri imućna Rusa

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

01/02/2023

-

16:20

Zakon usmeren protiv ruskih tajkuna u Britaniji nije doneo očekivane rezultate: Otkrili samo četiri imućna Rusa
Zakon usmeren protiv ruskih tajkuna u Britaniji nije doneo očekivane rezultate: Otkrili samo četiri imućna Rusa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Novi britanski zakon koji zahteva od stranih kompanija koje imaju u vlasništvu britansku imovinu da se upišu u novi javni registar do 31. januara i otkriju svoje prave vlasnike, nije doneo očekivane rezulate. Zakon je donet prošle godine i usmeren je pre svega protiv ruskih tajkuna bliskih vlastima u Moskvi.

Prema analizi agencije Rojters, vlasnici više od 10.000  takvih firmi i dalje su nepoznati. Prema podacima firme Kompanis haus, koja vodi ovaj javni registar, više od 19.700 stranih kompanija koje imaju u vlasništvu britansku imovinu se upisalo u registar. Oko 5.500 hiljada firmi, odnosno skoro 30 odsto firmi koje su se upisale u registar, nisu navele nikave individualne vlasnike.

Zakon čiji je glavni cilj bio da otkrije skriveni ruski kapital i pranje novca ruskih bogataša u Velikoj Britaniji, za sada je otkrio samo četiri imena imućnih ruskih tajkuna.

U pitanju su jedan od najbogatijih ruskih biznismena Vladimir Potanin, nekadašnji prvi zamenik premijera Rusije Igor Šuvalov i njegova supruga i raniji šef kompanije Evraz koji se bavi proizvodnjom čelika i rudarstvom Aleksandar Frolov.

Margaret Hodž, poslanica opozicione Laburističke partije, je izjavila da je analiza Rojtersa dokazala da britanska vlada nije uspela da razotkrije identitet ruskih tajkuna bliskih Vladimiru Putinu koji imaju u vlasništvu britansku imovinu.







 
 
 

Komentari (0)

Biznis