Biznis vesti

Đedović: Država subvencioniše cenu struje, ali nemamo zlatni ćup

Komentari

Autor: Politika / FoNet

06/02/2023

-

14:00

Đedović: Država subvencioniše cenu struje, ali nemamo zlatni ćup
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je u Srbiji cena struje, uprkos povećanju od osam odsto u januaru, i dalje među najnižima u Evropi, što je slučaj i sa cenom gasa za domaćinstva, ali da se situacija na tržištu svakodnevno menja.

Đedović je, u intervjuu listu Politika, istakla da država subvencioniše cenu struje, ali da "mi nemamo zlatni ćup".

"Zaista ćemo se boriti da, čak, ako bude poskupljenja, ona budu minimalna, kao što je slučaj sada. Primera radi, pre samo godinu i po dana, u maju 2021. Elektroprivreda Srbije (EPS) je formirala cene za električnu energiju za industriju na osnovu cene na mađarskoj berzi, koja je bila oko 60 evra za megavat-sat, rekla je Đedović.

Đedović je podsetila da se u julu 2022. godine struja na berzi kupovala se i prodavala po ceni od 372 evra za megavat-sat, dok je u Srbiji, po preporuci Vlade, EPS prodavao privredi po pet puta nižoj ceni od 75 evra za megavat-sat.

"To je teško održivo, ali borimo se i borićemo se", poručila je ministarka.

"Proizvodnja uglja manja nego što bi trebalo da bude"

Đedović je iskazala zabrinutost zbog stanja ugljenokopa EPS u "Kolubari" i rekla da je zato prošle nedelje hitno u ponoć otišla tamo, da iz prve ruke vidi kolika je šteta i pruži podršku radnicima.

"Jedno je kad nešto dobijete na papiru, a drugo kada se sami uverite. Nisam bila zadovoljna, jer je proizvodnja uglja manja nego što bi trebalo da bude. Takođe, dogodila se havarija, ali moje je da reagujem. Suština i najvažnije je to da snabdevanje strujom nije ugroženo. Kada pričamo o novim investicijama one moraju brzo da se pripremaju i da EPS bude mnogo efikasniji u njihovoj realizaciji, naglasila je ministarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis