Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama: Benzin poskupljuje, dizelu niža cena u narednih nedelju dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

10:43

Nove cene goriva na pumpama: Benzin poskupljuje, dizelu niža cena u narednih nedelju dana
Benzinska stanica - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Maksimalna prodajna cena litra evrodizela i evro premijum BMB 95 benzina u narednih sedam dana biće 194 dinara za dizel, odnosno 171 dinara za benzin, saznaje Euronews Srbija u Ministarstvu trgovine. Maksimalna cena litra evrodizela u proteklih nedelju dana iznosila je 197 dinara, a benzina evropremijum BMB 95 bila je 168 dinara.

Vlada Srbije od februara prošle godine kontroliše cene goriva, a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo. Kada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinar, a dizel 179 dinara.

Vlada Republike Srbije usvojila je krajem januara izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, što znači da će država i dalje kontrolisati cenu benzina i dizela. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, trajanje Uredbe se produžava do 28. februara, a u cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici su donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 takođe do 28. februara, kao i o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa do istog datuma. Sve ove odluke primenjuju se od 1. februara.

"Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis