Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama od danas: Koliko će koštati dizel i benzin

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

23/12/2022

-

11:45

Nove cene goriva na pumpama od danas: Koliko će koštati dizel i benzin
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas u 15 časova na pumpama biti 197 dinara, dok će benzin koštati 164 dinara, saznaje Euronews Srbija. Dizel je na pumpama do danas koštao 199, a cena benzina je bila 167 dinara. 

Vlada Srbije od februara kontroliše cene goriva, a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo. Kada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinara, a dizel 179 dinara.

Na sednici Vlade Srbije je prošle nedelje doneta i odluka o produženju privremene zabrane izvoza evro dizela EN 590 do kraja godine.

Vlada Srbije je inače ranije produžila ograničenja za cene derivata nafte, te izvoz prirodnog gasa i evro dizela. Trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produženo je do 31. decembra. Do kraja ove godine produženo je i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

"Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa odlučeno je da se produži privremene zabrane izvoza i iznošenja te robe. Odluka će se primenjivati od 1. decembra i trajati mesec dana", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cene nafte nastavljaju uspon

Cene nafte su nastavile danas uspon i na putu su da zabeleže znatan nedeljni rast, nakon najave uzvratnih mera Rusije na zapadno ograničenje izvoznih cena za rusku naftu.

Rusija bi, piše Bloomberg, mogla da smanji proizvodnju "crnog zlata" kao odgovor na ograničenje cena koje je Grupa sedam nametnula na taj ruski izvoz, što znači da postoji rizik od manjka tržišne ponude u novoj godini.

Evropska nafta Brent poskupela je za 0,94 posto i barel košta 81,74 dolara, dok je američka WTI nafta skočila za 1,12 procenata na 78,36 dolara po barelu, na trgovanju do 10:12 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas da je ukaz predsednika Vladimira Putina o merama odmazde na ograničenje cene skoro usaglašen i da se njime predlaže zabrana isporuka zemljama i kompanijama koje podrže limitiranu cenu.

"Što se tiče gornje granice cena, u pripremi je predsednički ukaz, skoro je usaglašen i očekuje se da će uskoro biti objavljen“, rekao je Novak u intervjuu emitovanom na televiziji „Rosija-24“, prenosi agencija Tass.

AP/David Zalubowski

 

Ukazom se, dodao je, predlaže zabrana isporuka nafte i naftnih derivata zemljama i pravnim licima koja budu tražila da se u ugovorima poštuje gornja granica cena koju su nametnule zapadne zemlje. 

"Spremni smo da delimično smanjimo proizvodnju. Početkom sledeće godine smanjenje bi moglo da bude za oko 500 do 700 hiljada barela dnevno, što je mali obim za nas, ali taj rizik postoji“, rekao je Novak, napominjući da je za Moskvu neprihvatljivo da bude zarobljena odlukama koje donose neprijateljske države.

Predsednik Putin je juče saopštio da će u ponedeljak ili utorak potpisati dekret kojim će Rusija odgovoriti na ograničenje cene, a koji će sadržati "preventivne mere".

Prema Bloombergu, u prvoj punoj nedelji nakon stupanja na snagu (5. decembra) ograničenja cene G7 i zabrane Evropske unije uvoza ruske nafte morskim putem, ukupan obim isporuka iz Rusije je potonuo za 54 posto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis