Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama - poskupljuju i benzin i dizel

Komentari

Autor: Z. R.

27/05/2022

-

14:00

Nove cene goriva na pumpama - poskupljuju i benzin i dizel
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Obe vrste goriva čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije danas će poskupeti. Cena dizela biće veća za nešto više od dinar, dok će benzin poskupeti za tri dinara. Evrodizel će se od danas do petka 3. juna prodavati po ceni od  203,50 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 187 dinara za litar. 

Podsetimo, prošle nedelje je benzin poskupeo za 4 dinara, a dizel za 20 para. Pre toga, od 6. do 20. juna, dve nedelje cene goriva na pumpama u Srbiji nisu menjane, a tada je litar dizela koštao 202, a benzina 180 dinara. 

Vlada Srbije je juče donela odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine. Kako je saopšteno, ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendencijuu daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Nafta na dvomesečnom maksimumu

Poskuljenje goriva na pumpama u Srbiji moglo se i očekivati s obzirom da se cena usklađuje sa cenama nafte na globalnom tržištu, koje su ojačale i kreću se danas na azijskom trgovanju oko dvomesečnog maksimuma.

Svetski referentna nafta Brent je na putu da zabeleži najveći nedeljni skok cene u poslednjih mesec i po dana, pogurana strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte i rastom potražnje za gorivom u Sjedinjenim Državama uoči letnje sezone putovanja koja počinje 30. maja.

Nafta Brent za julsku isporuku (Fjučers ugovori) trgovana je u Aziji za 117,31 dolar po barelu u 2:47 časova po srednjoevropskom vremenu. Prethodno je tokom trgovinske sesije dostigla cenu od čak 118,17 dolara. Ukupno je od početka nedelje ojačala za oko 4,0 procenta, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke WTI nafte iznosi danas 113,91 dolar po barelu, i na nedeljnom nivou je u porastu od oko 0,7 odsto. Oba referentna tipa nafte beleže ove godine rast cene od oko 50 procenata.

Grupa OPEK+ namerava da se na sastanku 2. juna drži svog sporazuma iz prošle godine o mesečnom povećanju proizvodnje u julu za 432.000 barela dnevno, odbijajući pozive Zapada da značajnije pojača pumpanje kako bi se spustile visoke cene, reklo je Rojtersu šest izvora iz te naftne alijanse.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis