Novac

Cene goriva krenule u rikverc: Od danas jeftiniji i benzin i dizel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2022

-

13:51

Cene goriva krenule u rikverc:  Od danas jeftiniji i benzin i dizel
Cene goriva krenule u rikverc: Od danas jeftiniji i benzin i dizel - Copyright AP/Jessica Hill

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas na pumpama biti  217 dinara, dok će benzin koštati  183 dinara, prema saznanju Tanjuga. Benzin je na pumpama do danas koštao 186 dinara, a cena dizela bila je 222 dinara. Pojeftinjenje obe vrste goriva juče je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije od februara kontroliše cene goriva,  a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo. Kada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinara, a dizel 179 dinara. Danas se prvi put posle dva meseca dogodilo da su obe vrste goriva krenule u rikverc. Poslednji put su pojeftinili i benzin i dizel 23. septembra.

Cenama goriva, međutim, nisu zadovoljni ni vozači, ni vlasnici benzinskih pumpi. Za građane su one previsoke, dok pumpadžije kažu da nemaju računicu da prodaju gorivo po "zamrznutim" cenama, zbog marže koja je odlukom Vlade Srbije takođe ograničena i to na sedam dinara za koju tvrde da je nedovoljna za opstanak malih benzinskih stanica. Mali distributeri su više puta apelovali na državu da ukine ograničenje cene goriva, da bi mogli da pokriju troškove poslovanja i obezbede redovnu nabavku derivata.

Potrošači imaju primedbe na to što u Srbiji cene derivata ne prate kretanje cena nafte na svetskom tržištu, koje su prethodnih meseci bile u padu. Taj pad se na pumpama u Srbiji slabo vidi.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović izjavio je ranije izjavio  za Euronews Srbija da se cene derivata kod nas ne utvrđuju po cenama sa berze, već po kotaciji dizela, koja predstavlja referentnu cenu za trgovinu kod dugoročnih ugovora, a napominje da ona nije imala veliki pad.

"Te cene, kotacije dizela i benzina se nalaze u ugovorima po kojima se na veleprodajnom tržištu razmenjuju derivati nafte, a te cene retko ko prati. Pad cena sirove nafte će sigurno izazvati pojeftinjenje, kada u kojoj meri, to ćemo svi videti. To nije samo u Srbiji, ta korealacija je poremećena u svim zemljama u Evropi", rekao je Mićović.

On je dodao da cena sirove nafte i cena goriva imaju određenu korelaciju, ali da se ona u ovim kriznim vremenima menja.

profimedia

 

"Između tržišta sirove nafte i benzinskih stanica, odnosno između te dve cene nafte i goriva, postoji čitavo jedno tržište rafinerijskih proizvoda. Tu se dogodio jako veliki poremećaj i cena sirove nafte i cena dizela koje su godinama išle nekako paralelno, jednim tokom, u međuvremenu su se veoma razmakle. Cene dizela i benzina su otišle mnogo više nego što je poskupela nafta. To je posledica toga što je tržište rafinerijskih proizvoda ostalo u Evropi u velikoj meri bez ruskih derivata nafte. Bez obzira što još nije uvedena zabrana, postoje finansijske barijere koje sprečavaju kupce da kupuju ruske derivate nafte", rekao je Mićović za Euronews Srbija. 

Vlada Srbije je početkom meseca produžila važenje Uredbe o ograničenju visine cene derivata nafte do 30. novembra, dok je juče donela Odluku o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590. Kako su objasnili, to je urađeno kako bi se sprečila kritična nestašica tog derivata prouzrokovana svetskim i regionalnim poremećajem na tržištu, a u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis