Novac

Inflacija u Velikoj Britaniji u oktobru dostigla novi rekord: Ovakva poskupljenja nisu viđena još od 1981. godine

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

16/11/2022

-

12:01

Inflacija u Velikoj Britaniji u oktobru dostigla novi rekord: Ovakva poskupljenja nisu viđena još od 1981. godine
Inflacija u Velikoj Britaniji u oktobru dostigla novi rekord: Ovakva poskupljenja nisu viđena još od 1981. godine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rastući računi domaćinstava za energente i cene hrane gurnuli su britansku inflaciju u oktobru na nov 41-godišnji rekord, pokazuju podaci objavljeni dan uoči izlaganja ministra finansija DŽeremija Hanta o povećanju poreza i smanjenju javne potrošnje kako bi se zauzdala inflacija.

Potrošačke cene u Britaniji su porasle prošlog meseca za 11,1 posto međugodišnje, na najviši nivo od oktobra 1981. godine, odskočivši znatno sa septembarskog nivoa od 10,1 odsto, saopštila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su godišnju stopu inflacije od 10,7 procenata.

U saopštenju ONS-a se navodi da bi rast inflacije u oktobru dostigao oko 13,8 procenata da vlada nije intervenisala ograničenjem cena energije za domaćinstva na prosečno 2.500 funti (2.960,25 dolara) godišnje.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle najbržim tempom od 1977. godine, pogađajući najviše one sa najnižim primanjima, saopštio je ONS.

profimedia

 

Komentarišući ove podatke, Hant, koji bi u četvrtak trebalo da predstavi novi budžet, rekao je da su potrebne "teške, ali nužne" odluke kako bi se vlada uhvatila u koštac sa rastom cena.

"Naša je dužnost da pomognemo Banci Engleske u njenoj misiji da inflaciju vrati na ciljani nivo tako što ćemo se ponašati odgovorno s državnim finansijama", naveo je Hant u saopštenju.

ONS je konstatovao da se domaćinstva s niskim prihodima suočavaju sa većim udarom inflacije nego najbogatiji građani jer troškovi za energiju i hranu odnose veći deo njihovih prihoda.

AP Photo/Alastair Grant

 

Domaćinstva sa najnižim prihodima, kako se objašnjava, pretrpela su stopu inflacije od 11,9 posto, dok su se oni koji najviše zarađuju suočili sa stopom od 10,5 procenata, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis