Biznis vesti

Srbija posle tri decenije gradi novi termokapacitet u Kostolcu: Đedović poručila izvođaču da je neophodno ubrzati radove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

17:49

Srbija posle tri decenije gradi novi termokapacitet u Kostolcu: Đedović poručila izvođaču da je neophodno ubrzati radove
Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović - Copyright Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predsednikom kineske kompanije CMEC Fangom Janšuijem o realizaciji projekta izgradnje novog bloka B3 u telmoelektrani "Kostolac". Kako su saopštili iz MRE, ministarka se zahvalila predsedniku kompanije na poseti i podršci ovom izuzetno važnom projektu za naš energetski sistem. Istakla je da je neophodno ubrzati dinamiku radova kako bi se ispunio zadati rok i kako bi pre naredne zime Srbija dobila novih 350 megavata na mreži.

"Pre svega neophodno je ubrzati radove na najvećem energetskom gradilištu u našoj zemlji. U prethodnom periodu povećan je broj radnika, ali je to i dalje nedovoljno za ovu fazu radova, takođe, potrebno je i veće angažovanje najstručnijih kadrova EPS-a. "Kostolac B3" je prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike i učinićemo sve da pomognemo kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom“, poručila je ministarka Đedović.

Podsetila je da Republika Srbija i Narodna Republika Kina imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, te izrazila uverenje da će maksimalnim angažovanjem svih uključenih, blagovremeni završetak ovog projekta tu saradnju učiniti još snažnijom.

Govoreći o značaju novog bloka, Đedović je naglasila da se posle tri decenije gradi novi termokapacitet i to po najvišim standardima zaštite životne sredine.

"Zahvaljujući novom bloku dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, koje će značajno doprineti sigurnosti i stabilnosti našeg energetskog sistema. Osim veće sigurnosti u proizvodnji električne energije, novi blok će imati i veliki značaj kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer će raditi po najstrožim standardima", naglasila je Đedović.

CMEC: U junu ćemo proizvoditi struju

Predsednik kineske kompanije CMEC Fang Janšui, koji je inače prvi put u poseti Republici Srbiji, rekao je da je pre sastanka obišao radove u Kostolcu kako bi se na licu mesta uverio u dinamiku radova. Izjavio je da je kompanija je svesna važnosti ovog projekta za Republiku Srbiju i podsetio da su do sada uspešno prevaziđene brojne poteškoće koje su izazvale pandemija i refleksija rata u Ukrajini na cene rada i materijala.

"Sada srpska i kineska strana mnogo bolje sarađuju, projektovanje je pri kraju i imamo precizan plan povećanja broja radnika za naredni period. Uvereni smo da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti performans test, odnosno probni rad“, rekao je predsednik CMEC-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis