Biznis vesti

Novi propisi podigli cene tehničkih pregleda, skuplji su i do 2.000 dinara

Komentari

Autor: Jovan Đurić / Zlatica Radović

08/07/2021

-

07:10

Novi propisi podigli cene tehničkih pregleda, skuplji su i do 2.000 dinara
Novi propisi podigli cene tehničkih pregleda, skuplji su i do 2.000 dinara - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Sa početkom primene novih propisa na tehničkim pregledima, stiglo je i novo poskupljenje - postupak provere ispravnosti vozila je poskupeo od 1.000 do 2.000 dinara. Kako za Euronews Srbija objašnjava Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda, cene su do sada bile u rasponu od 2.500 do 5.000 dinara. Oni koji su juče i danas zakazivali termine, neprijatno su se iznenadili, jer majstori sada traže i do 7.000 dinara.

Marinković tvrdi da je rast cena privremen i da će trajati dok se na tehničkom pregledu radnici ne uhodaju, ali i dok svi ne dobiju licence za rad po novim pravilima. On navodi da je pometnju na tržištu izazvalo duže vreme pregleda, strah onih koji se bave tim poslom i bojazan vlasnika da neće proći i zbog najsitnijeg kvara.

"Jedina novina koja je uvedena od 5. jula je što se više ne koriste fotoaparati, već kamere, a to je izazvalo pometnju na tehničkim pregledima i mnogi vlasnici su se zbunili i uplašili, pa su odlučili da na nedelju dana ili malo duže zatvore radnje, dok ne vide kako će sve funkcionisati. I mnogi od onih koji još čekaju licence verovatno nisu želeli da rade, iako imaju pravo na to, ako su postavili kamere i prilagodili se novim propisima. Sve to je uticalo na ograničen broj termina za preglede, zbog čega su oni koji rade podigli cene", objašnjava Marinković.

On napominje da nema tačne podatke, ali da umesto 1.200 tehničkih pregleda ovih dana radi između 600 i 800, tako da u tom podatku vidi i objašnjenje za skok cene usluge. 

"To je klaisično tržišno komešanje i verujem da će se, kada svi otvore ponovo tehničke preglede, cene vratiti na stari nivo. Termini  su dodatno opterećeni i smanjeni zbog toga što provera koja je trajala najduže 30 minuta sada traje i do sat vremena. Sve mora pažljivije da se pogleda i da se unese, jer kamera sve 'vidi' i ne sme biti odstupanja", kaže Marinković.

On napominje da uvođenje kamera ipak ima i dobrih strana, naročito kada je u pitanju bezbednost saobraćaja. Kako kaže, "sada više vlasnici automobila neće moći da vrše pritisak na radnike da odobre da je vozilo ispravno i u situacijama kada postoji neki propust".

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, Vlada Srbije je trebalo da odredi najnižu i najvišu cenu tehničkog pregleda vozila, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, a po pribavljenom mišljenju Ministarstva trgovine. MUP je još 2018. saopštio da će predložiti cene u rasponu od 2.000 do 4.000 dinara, ali do sada nije donet propis koji bi to regulisao.

"To nije baš jednostavno, jer MUP ne može da propiše te cene, dok ne nastupi potpuna implementacija Pravilnika o tehničkom pregledu vozila, koja je zbog katalizatora i ovalnosti kočnica, odložena na dve godine. Tek nakon pune primene se to može definisati", navodi Marinković.

Od 170 servisa, licencu u Beogradu dobilo 108

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, u Beogradu je od 170 registrovanih tehničkih pregleda licencu po novim pravilima dobilo njih 108, dok je nove kriterijume u Kragujevcu ispunio 21 od 35 servisa. Nije mnogo bolja situacija ni u ostalim gradovima. U Užicu i okolini licence je dobilo svega deset "radionica", a u Nišu svega 16 od ukupno 43 registrovana tehnička pregleda.

U Pirotu su do sada licencu dobila samo dva servisa, iako ih u ovom gradu i okolini ima ukupno 12. U jednom od njih kažu da je ovih dana gužva kod svih, ali tvrde da cene nisu menjali.

"Kod nas je tehnički pregled 4.000 dinara i nismo razmatrali da podignemo cene. Ne znam da li ostale kolege rade, ali u svakom slučaju imaju pravo da pregledaju vozila, čak i oni koji nemaju licencu. To je po pravilu dozvoljeno sve dok inspektori ne izađu na teren", kažu u pirotskom tehničkom pregledu.

U Novom Sadu, na primer, situacija je nešto drugačija.

"Imamo gužvu, isto kao i do sada. Pregledi se zakazuju tri, četiri ili pet dana unapred. Cena je povećana, sada je 6.800 dinara, a bila je 4.800", rekli su nam u jednom novosadskom tehničkom pregledu.

U svrljiškom tehničkom pregledu ističu da gužve nisu povećane, jer je u pitanju mala opština, ali da su i oni morali da podignu cene zbog novih pravila tehničkih pregleda. Tamo je tehnički pregled ranije koštao 3.500, a sada je 4.500 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Brdaus

09.07.2021 09:10

Da sada treba da registrjem vozilo, bojkotovao bih sve tehnicke preglede koji su podigli cene. To su jedne obicne secikese koje hoce da se obogate na racun neduznih vlasnika vozila. Ne postoji niti jedan jedini razlog za povecanje cena jer trosak kamere u odnosu na foto-aparat nije toliki. Jos je i odlozena primena propisa o gasovima i ovalnosti kocnica pa se procedura nije nista promenila, sto samo znaci da bezobrazlu nema granica.

Biznis