Biznis vesti

Studija švajcarskih ekonomista: Manje od devet odsto zapadnih kompanija je prodalo svoje filijale u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

11:44

Studija švajcarskih ekonomista: Manje od devet odsto zapadnih kompanija je prodalo svoje filijale u Rusiji
Moskva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema studiji dvojice švajcarskih ekonomista objavljenoj početkom februara, do novembra 2022. godine, manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji i napustilo zemlju, uprkos sankcijama i pritiscima njihovih vlada. Istraživanje ekonomista Sajmona Eveneta sa Univerziteta Sent Gal i Nikola Pisanija iz Visoke škole za trgovinu IMD ograničila se na zapadne kompanije čije se sedište nalazi u jednoj od zemalja koje su uvele sankcije i koje imaju jednu ili više podružnica u Rusiji, za koje je "izlaz" apriori skuplji. 

Studijom u obuhvaćene podružnice koje su u Rusiji ostvarile promet od najmanje milion dolara između 2017. i 2021. godine. Ekonomisti su identifikovali 2.405 ruskih kompanija u vlasništvu 1.404 zapadnih grupa, a među ovim grupama, samo 120, ili 8,5 odsto, je do kraja novembra prodalo jednu ili više ruskih podružnica i to ne one koje su bile najprofitabilnije.

"Ogromna većina kompanija iz EU i G7 koje posluju u Rusiji ostala je na mestu ili nije finalizovala moguće obećanje o prodaji", zaključuju Evenet i Pisani.

Ističu i da su određene kompanije, kao što su Nissan ili McDonald's, uključile klauzule o "re-otkupu" u ugovor o prodaji, što im omogućava da u budućnosti mogu da preuzmu svoj biznis. Mediji su potražili reakciju belgijske ambasade u Moskvi, belgijskog ministra spoljnih poslova od kojih nisu dobili odgovor.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis