Privreda

Produžava se lista kompanija koje se povlače iz Rusije - poznati trgovinski lanac zatvara prodavnice

Komentari

Autor: BBC / Euronews

03/03/2022

-

11:30

Produžava se lista kompanija koje se povlače iz Rusije - poznati trgovinski lanac zatvara prodavnice
Moskva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Produžava se lista međunarodnih kompanija i organizacija koje obustavljaju ili prestaju sa radom u Rusiji. Kompanija H&M je danas objavila da obustavlja svu prodaju u ovoj zemlji, objavio je BBC.

Lanac je veoma popularan u Rusiji, sa više od 155 prodavnica, što Rusiju svrstava u prvih deset zemalja na svetu po broju prodajnih mesta.

I Svetska banka je objavila da trenutno zaustavlja sve programe u Rusiji i Belorusiji. Banka je već značajno smanjila svoje poslovanje od ruske aneksije Krima 2014. godine, ne odobravajući od tada nijedno novo kreditiranje.

Zbog napada na Ukrajinu Rusija se našla na udaru zapadnih sankcija, pa je tako Moskvi, između ostalog, uskraćena mogućnost da koristi svojih 630 milijardi dolara deviznih rezervi.

Stalni predstavnici država članica EU postigli su dogovor o tome da sedam ruskih banaka bude isključeno iz platnog sistema SWIFT.  Evropska unija je isključila VTB, Banku Rusija, Otkritije, Novikombanku, Promsvjazbanku, Sovkombanku i VEB.

Podsetimo, da više neće ulagati kapital u nove projekte u Rusiji, ranije je saopštila francuska kompanija TotalEnerdžis, a na dugačkom spisku zapadnih firmi koje su objavile da izlaze iz poslova ili zajedničkih preduzeća sa ruskim partnerima su britanske energetske kompanije Britiš petroleum i Šel, kao i norveški Ekvinor.

Izvoz u Rusiju prekidaju i veliki proizvođači automobila i kamiona, uključujući Volvo, Dženeral Motors i Ford koji ima 50 odsto udela u tri ruske fabrike.

Zapadnim sankcijama pridružile su se vodeće svetske kompanije za brodski prevoz tereta, danski Maersk i švajcarski MSC. Te kompanije obustavljaju kontejnerski prevoz ka i iz Rusije. Žrtva sankcija postao je i operator nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2 koji je objavio da je pred bankrotom, a svi zaposleni su otpušteni. Iz Kremlja stiže poruka da sankcije nikada neće naterati Rusiju da promeni svoj stav prema Ukrajini.

Detaljno o dešavanjima u Ukrajini iz minuta u minut pratite na našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis