Privreda

Sankcije EU Rusiji: Blokada poslovanja i povlačenje - koje ruske kompanije najviše pogađaju nove mere

Komentari

Autor: Pavle Kostić

02/03/2022

-

21:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog napada na Ukrajinu Rusija se našla na udaru zapadnih sankcija, pa je tako Moskvi, između ostalog, uskraćena mogućnost da koristi svojih 630 milijardi dolara deviznih rezervi. Stalni predstavnici država članica EU postigli su dogovor o tome da sedam ruskih banaka bude isključeno iz platnog sistema SWIFT.  Evropska unija je isključila VTB, Banku Rusija, Otkritije, Novikombanku, Promsvjazbanku, Sovkombanku i VEB. U obraćanju pred Kongresom, američki predsednik najavio je dodatno pooštrovanje sankcija.

"Najavljujem da ćemo se pridružiti saveznicima i zatvoriti američki vazdušni prostor za sve letove iz Rusije, da ćemo dalje izolovati Rusiju i izvršiti dodatni pritisak na njenu ekonomiju. Ministarstvo pravde će oformiti specijalnu radnu grupu koja će ispitivati zločine ruskih oligarha. Pridružujemo se evropskim saveznicima u pronalasku i zapleni njihovih jahti, luksuznih stanova i privatnih aviona", rekao je Džo Bajden, predsednik SAD.

profimedia

 

Nakon što je prošle godine prijavila rekordnu dobit, najveći ruski kreditor Sberbanka saopštila je da napušta evropsko tržište. Francuski ministar finansija poručio je da Zapad pokreće potpuni finansijski rat protiv Rusije, za koju kaže da će se suočiti sa ekonomskim kolapsom.

"Ruske devizne rezerve nestaju u vazduhu. Tržište se urušava. Inflacija raste. Videćemo redove Rusa koji pokušavaju da podignu gotovinu iz svojih banaka. Ruska ekonomija će patiti, a mi ćemo biti svedoci kolapsa ruskog finansijskog sistema", rekao je Bruno Le Mer, francuski ministar finansija.

Da više neće ulagati kapital u nove projekte u Rusiji, saopštila je francuska kompanija TotalEnerdžis, a na dugačkom spisku zapadnih firmi koje su objavile da izlaze iz poslova ili zajedničkih preduzeća sa ruskim partnerima su britanske energetske kompanije Britiš petroleum i Šel, kao i norveški Ekvinor. Izvoz u Rusiju prekidaju i veliki proizvođači automobila i kamiona, uključujući Volvo, Dženeral Motors i Ford koji ima 50 odsto udela u tri ruske fabrike.

Tanjug/AP/Gerry Broome

 

"Uvodimo najoštriji paket sankcija koje je Ujedinjeno Kraljevstvo ikada uvelo, uključujući zamrzavanje bankarskih sredstava, odsecanje Rusije od ogromnih delova SWIFT sistema, ciljanje na kompanije, oligarhe, zabrane letova. Sve to radimo u saradnji sa našim saveznicima iz G7 i drugim zemljama širom sveta koje čine preko 50 odsto globalne ekonomije", poručila je Liz Tras, britanska ministarka spoljnih poslova.

Pridružile se i kompanije za prevoz tereta

Zapadnim sankcijama pridružile su se vodeće svetske kompanije za brodski prevoz tereta, danski Maersk i švajcarski MSC. Te kompanije obustavljaju kontejnerski prevoz ka i iz Rusije. Žrtva sankcija postao je i operator nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2 koji je objavio da je pred bankrotom, a svi zaposleni su otpušteni. Iz Kremlja stiže poruka da sankcije nikada neće naterati Rusiju da promeni svoj stav prema Ukrajini.

"Sjedinjene Države su zagovornik sankcija. Oni su ljubitelji sankcija. Sklonost ka ovim praksama proširila se širom Evrope poput bacila. Možda misle da nas uvođenjem sankcija mogu naterati da promenimo stav. O tome nema govora", izjavio je Dmitrij peskov, portparol Kremlja.

profimedia

 

Zbog zapadnih sankcija, u Rusiji je ograničena upotreba Apple i Google Play sistema, a sam Apple obustavio je mogućnost kupovine robe na svom zvaničnom sajtu u Rusiji. Bojkotu Rusije priključili su se i američki filmski studiji Dizni i Vorner Bros koji su najavili da odustaju od planiranih bioskopskih premijera i projekcija njihovih novih filmova u toj zemlji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis